Близо 200 души са настанени във временния лагер на стадиона

...
Близо 200 души са настанени във временния лагер на стадиона
Коментари Харесай

Превърнаха стадион в румънския град Сирет в лагер за бежанци от Украйна

Близо 200 души са настанени във краткотрайния лагер на стадиона в румънския град Сирет наоколо до границата с Украйна

Продължава обаче потокът от хора, които бягат от войната със своите деца и фамилии. А макар някои промени в организацията, прекосяването на граничния пункт от Украйна в Северна Румъния коства на бежанците повече от 2 дни, заяви.

На всеки половин час от палатковия лагер на стадион "9 май " потеглят по няколко буса на Румънската работа за избавяне и незабавна помощ. Те водят тук нови фамилии, дами, деца, бягащи от бомбите в родната им страна.

"От момента, в който преминат границата, те са доста щастливи. Благодарят ни за помощта, която получават тук. Тук те се записват, обезпечен им е престой на топло и храна. При потребност оказваме здравна и психическа помощ. А при положение, че има къде и при кого да отидат, ние им оказваме помощ с транспорта ", изясни кап. Мариус Рус от Службата за избавяне и незабавна помощ в Румъния.

Общо 56 палатки са разпънати на игрището, на което до неотдавна е играел мачовете си локалния "Зимбру ".

"50 от палатките са за настаняване, а другите 6 за хранене. Максималният потенциал тук е 400 души. В момента имаме към 200 души, измежду които има и доста дами, и деца ", добави капитан Рус.

В граничния регион има подготвеност при потребност във всеки един миг и на други места да се разположат нови сходни лагери. А специфична платформа дава опция на всеки искащ да се включи като доброволец към другите организации и институции.

"В взаимозависимост от развиването на обстановката, ние се обръщаме към тях, да подкрепят работата на управляващите. Работим като един тим с още доста институции и организации ", сподели още кап. Мариус Рус.

В това се убеди на място и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, която дружно с министъра на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боуд посети лагера и граничния пункт.

"67 000 души са влезнали на територията на Румъния от Украйна, като 35 000 от тях към този миг са я напуснали. В момента в страната има 32 000 украински жители, като от тях 578 са декларирали, че желаят леговище. Повечето от тези, които минават нашата граница, нямат желание да останат, а не престават към други страни ", сподели румънският вътрешен министър Лучиан Боуд.

"Въпреки студеното време, посрещането на бежанците тук е доста топло. В тези извънредно тежки времена, когато в Европа още веднъж има война, когато виждаме експанзия и инвазия от страна на Путин против суверенна страна, виждаме по какъв начин Румъния, неправителствените организации посрещат хората и вършат всичко допустимо, с цел да се оправят със обстановката ", изясни Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи.

Въпреки че от през вчерашния ден дамите и децата се пропущат през границата при омекотен режим, хиляди хора чакат по десетки часове, с цел да влязат в Румъния през граничния пункт при Сирет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР