Близо 200 деца от детски градини „Щастливо детство“, „Незабравка“, „Изгрев“

Близо 200 деца от детски градини „Щастливо детство“, „Незабравка“, „Изгрев“ ...

Децата на Монтана са запалени по разделното събиране на отпадъци /снимки/.

Близо 200 деца от детски градини „Щастливо детство“, „Незабравка“, „Изгрев“ и „Калина“ в Монтана се стекоха днес на площад „Жеравица“, за да се запознаят с веселите герои на забавното образователно куклено шоу “Приказки за юначета с празни тумбачета” Хартояд, Пластоядка и Стъклояд. Вече пета година те гостуват на българските деца в различни части на страната по инициативата на „Екопак България“ „Нахрани ме, ям разделно“. Над 8 550 деца в страната вече са заразени от идеята за разделно събиране на отпадъци от опаковки, към която приобщават и семействата си.
По забавен интерактивен начин „Театър на приказката – София“ запознава децата с необходимостта да сортират отпадъците, да ги изхвърлят разделно, за да могат те да бъдат рециклирани. „Така се грижим за живота на дърветата, за чистотата на реките, моретата и океаните. А, ако изхвърляме всичко заедно, земята ще стане едно огромно сметище“, разказва въодушевена малката Карина Петрова (6 г.) след празника на площада в Монтана.
„Екопак България“, най-голямата организация за управление на отпадъци у нас е възприела за своя мисия да възпитава у децата от 4 до 8 г. в цялата страна отговорно отношение към природата. Онези деца, които са се запознали вече с приятелите от парка Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, си спомнят усмихнатите им физиономии при всяко изхвърляне на отпадък и търсят разноцветните контейнери. 
По време на кукленото шоу децата се научават кой отпадък в кой цветен контейнер се изхвърля.  Най-активните участваха в състезание по сортиране на отпадъци. Всички танцуваха заедно с героите на приказката. След кукления театър всички получиха комикс книжка за оцветяване с персонажите от пиесата и магнити с усмихнатите физиономии на Хартояд, Пластоядка и Стъклояд.
„Шоуто е много забавно и полезно за децата. Включиха се ентусиазирано и се справиха отлично с разделното събиране“, коментира Румяна Викторова, преподавател във 2 ЦДГ „Незабравка“.
Празникът за децата беше организиран в партньорство с община Монтана.  
 

Източник: bulnews.bg