Близо 20% от българите имат съмнения за кръглата форма на

...
Близо 20% от българите имат съмнения за кръглата форма на
Коментари Харесай

Всеки пети българин не вярва, че Земята е кръгла

Близо 20% от българите имат подозрения за кръглата форма на Земята, демонстрира проучване на "Галъп интернешънъл ",

В провокативното изследване респондентите са запитани дали имат вяра на изказванието, че Земята има плоска форма. 8% са дали отговор, че са съгласни с тази теза, 11% са споделили, че не могат да преценяват. 81 на 100 от запитаните са го отхвърлили. 19-те % колебаещи се във формата на Земята са най-вече от маргинализирани обществени групи и това съвсем изключва опцията да се майтапят в отговора, разясняват създателите на проучването.

От различен въпрос излиза наяве, че една-четвърт от българите не имат вяра или най-малко се съмняват, че човек е стъпвал на Луната. 74% са съгласни, че това се е случило, 9% изрично не имат вяра, а 15% са дали отговор, че се двоумят за отговора.

Особено висок е процентът на хората, които имат вяра, че имунизациите вредят на човешкото здраве - цели 15 на 100 показват това мнение, а други 27 на 100 не могат да преценяват дали изгодата е по-голяма от вредата. Едва 58% са уверени в полезността на имунизациите.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, без значение от външно финансиране, част от четвъртвековната стратегия за ежемесечни проучвания, показват от организацията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР