Близо 2 млн. души са емигриралите българи по данни на

...
Близо 2 млн. души са емигриралите българи по данни на
Коментари Харесай

Близо 2 милиона са емигриралите българи

Близо 2 млн. души са емигриралите българи по данни на Министерството на външните работи (МВнР). Това заяви на кръгла маса социологът Боряна Димитрова от " Алфа Рисърч ", представена от " Икономист ". Дискусията бе отдадена на демографските проблеми и пазара на труда и е проведено от Bulgarian Chevening Associaton със съдействието на Британското посолство у нас.

Боряна Димитрова посочи, че прекомерно малко познаваме българската емиграция и че има потребност от единна осведомителна система, която да следи тези процеси.

Изнесените от социолога данни обаче се разминаха с информацията на обществения министър Деница Сачева, която също взе участие във форума. Според нея емигриралите са 1,3 млн. българи, което е съществено разминаване в броя.

Основен фактор за емиграцията е икономическа, уточни още Боряна Димитрова. Най-големите български диаспори са в Германия, Съединени американски щати, Испания, Канада. В Турция също имаме огромна диаспора, само че тя е по политически аргументи, в резултат на възродителния развой.

Изследванията сочат, че емигрантите избират страни, в които Брутният вътрешен продукт на глава на популацията по покупателна дарба е по-висок от междинния за Европейски Съюз. Реалистичните упования са, че младите българи ще избират да останат у нас и да се връщат, когато достигнем 75% от Брутният вътрешен продукт на глава на популацията по покупателна дарба в Европейски Съюз, сподели социологът. Според нея у нас има едва знание за профила на българския бежанец и тази празнина се попълнят от няколко външни проучвания. Те демонстрират, че преобладаващите емигранти са най-вече млади мъже, които работят с един час повече и получават с една пета по-малко в сравнение с локалните жители. Трудят се в нискоквалифицирани действия - земеделие и строителство. Има и друга категория емигранти, която работи във финансовия бранш, което е висококвалифициран труд.

Димитрова добави, че у нас има традиция и в просветителна емиграция. По данни на МОН 15% учат в чужбина. Но няма данни какъв брой от тях се връщат у нас и какъв брой остават в страната, в която са приключили или пък отиват в други страни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР