Близо 2,6 милиона лева забавени възнаграждения са изплатени за първите

...
Близо 2,6 милиона лева забавени възнаграждения са изплатени за първите
Коментари Харесай

След намесата на Инспекцията по труда rзплатиха близо 2.6 млн. лева забавени заплати

Близо 2,6 милиона лв. забавени хонорари са изплатени за първите седем месеца на годината след намесата на Инспекцията по труда, осведомиха оттова.

За този интервал са установени близо 15 000 разнообразни нарушавания, свързани със заплащането на труда, като огромна част от тях се отнасят точно до задължението на работодателите да начисляват и да заплащат в точния момент заплатите на служащите си. Инспекцията стартира засилени инспекции, ориентирани към гарантиране на изплащането на трудовите хонорари.

Във фокуса на вниманието на трудовите инспектори ще бъдат работодатели, за които в предходни инспекции е открито, че бавят изплащането на заплати. Нарушенията, свързани със забавени хонорари и компенсации, са съображение за премахване на участници от публични поръчки, само че законът планува те да бъдат отстранени, откакто дължимите суми бъдат изплатени на служащите и чиновниците. След представянето на доказателства за изплащането им участникът в публичната поръчка може да получи уверение за липса на нарушавания.

Доказателствата би трябвало да бъдат показани в дирекцията " Инспекция по труда ", открила нарушаванията с влезнало в действие наказателно разпореждане. 

От 2018 година Инспекцията по труда получи пълномощие да инициира произвеждане по неплатежоспособност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на най-малко една трета от служащите и чиновниците. В тези случаи се подават искови молби към съда, с цел да може работещите да се извърнат към Фонда за обезпечени вземания.

От началото на 2023 година Инспекцията е подала 12 искови молби за иницииране на производства по неплатежоспособност. По три от делата е намерено такова произвеждане, две от сдруженията са оповестени в неплатежоспособност, а една искова молба е оттеглена, защото работодателят е платил трудовите хонорари на чиновниците си. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР