Близо 2,5 млн. са активните шофьори в България, а човешкият

...
Близо 2,5 млн. са активните шофьори в България, а човешкият
Коментари Харесай

Близо 2,5 млн. са активните шофьори в България

Близо 2,5 млн. са дейните водачи в България, а човешкият фактор е измежду главните аргументи за настъпване на пътно-транспортни катастрофи. Затова е доста значимо да се изследват другите групи водачи, какви са главните неточности, които позволяват на пътя и какво е довело до тях. Това сподели ръководителят на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ Малина Крумова по време на формалното показване на тазгодишното издание на самодейността SDIndex (Safe Drive Index/ Индекс за безвредно шофиране). Националното проучване, подкрепено от няколко институции, цели въвеждането на народен показател за установяване на рисковете в държанието на водачите на моторни транспортни средства в България.

„ Най-важното, когато приказваме за проблемите на пътната сигурност, е да преглеждаме тематиката в нейната целокупност и да проучваме всички детайли дружно – водачи, транспортни средства, инфраструктура “, акцентира Малина Крумова. Тя поздрави уредниците, че за втора поредна година организират националното допитване и заяви, че сега държавната организация прави сложен разбор на положението на пътната сигурност в страната. „ Ние сме естествени сътрудници и аз ще се веселя да продължим това наше стратегическо съдействие, тъй като измежду най-важните неща, когато приказваме за пътна сигурност, е напъните на държавния, неправителствения бранш и на обществено виновните компании, да бъдат подчинени на една обща цел “, сподели още ръководителят на държавната организация.

Малина Крумова обърна внимание, че съгласно данните на показателя за 2018 година, 95% от всички ПТП в България са настъпили в резултат на човешка неточност. „ Радвам се, че през 2019 година ще разширите детайлите на Вашето проучване. Нека обаче забележим и какво стои зад грешките на водача – каква е неговата подготовка, внимание и дали не е бил изтощен, само че също по този начин да отчетем и проучваме, и външни фактори - дали заобикалящата среда е била ясна и разбираема, какво е било положението на транспортното средство, даже каква била метрологичната конюнктура “, добави тя и прикани за повече дейности в посока предварителна защита на ПТП, а освен следващи наказания за водачите. „ Надявам се дружно и да работим за повишение на гражданското схващане, само че и да дадем опция гражданското общество да управлява процесите, като подава сигнали и следи за навременна реакция “, сподели още Малина Крумова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР