Близо 2,5 млн. лева е дългът на Държавната опера -

...
Близо 2,5 млн. лева е дългът на Държавната опера -
Коментари Харесай

Държавната опера в Русе дължи над 2 млн. лева на Министерството на културата

Близо 2,5 млн. лв. е дългът на Държавната опера - Русе към Министерството на културата и това слага състава на културния институт в неспособност да работи. Това е повода през днешния ден да бъде проведена полемика, на която участваха и народни представители от разнообразни политически сили.

Народни представители от групите на ГЕРБ, Обединени патриоти и Българска социалистическа партия се събраха на полемика за финансирането на Операта в Русе. Причина за това обединяване е дългът на културния институт към Министерството на културата, който възлиза на над 2 милиона лв..

,,Искаме този дълг да бъде занулен, с цел да можем да работим умерено, тъй като, в случай че този дълг го нямаше, ние можехме по напълно различен метод да работим ", съобщи за БНР шефът Иван Кюркчиев.

Проблемът произтича от методиката на финансиране, която не позволява както превишаване на плануваните доходи, по този начин и слаба посещаемост на спектаклите.

"Ние настояваме заплатите по някакъв метод да бъдат обезпечени и надлежно останалите средства, които са нужни за прехрана, поддръжка, режисура и по този начин нататък, те могат да бъдат на методика, даже и същата ", заключи синдикалният водач Момчил Миланов.

Предстои Министерството на културата да вземе решение за големия дълг на Операта, която следващата година чества 100-годишнината от основаването си в града.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР