Близо 2,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в археологически проучвания

...
Близо 2,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в археологически проучвания
Коментари Харесай

Близо 2,4 млн. лв. ще бъдат вложени в археологически проучвания на пътни обекти

Близо 2,4 млн. лева ще бъдат вложени в археологически изследвания по трасетата на пътни обекти, които сега се построяват. Агенция „ Пътна инфраструктура " разгласи по рамковото съглашение сред АПИ и НАИМ-БАН три предложения по Закон за обществените поръчки за осъществяване на археологически изследвания. Те са за археологически обекти на Софийския околовръстен път, в сектора от пътен възел „ Цариградско шосе " до пътен възел „ Младост ", и на автомагистрала „ Хемус ". При осъществяването на огромни пътни обекти АПИ е възложител както на дейностите по създаване на правите, по този начин и на археологическите изследвания.
По трасето на Софийския околовръстен път ще бъде изследван археологически обект при 36-ти км. Той е регистриран при археологическото наблюдаване, осъществявано при строително-монтажните работи на обекта. Открити са въглени, мазилки и битова керамика от Ранната желязна ера. Прогнозната стойност на поръчката е 110 000 лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване 30 дни.
На Автомагистрала „ Хемус " ще бъдат направени избавителни археологически изследвания на два обекта на територията на област Ловеч - при Брестница и при пътна връзка с път I-4, край местността Боаза. С възлагането ще продължи изследването на единия обект, открит в края на 2019 година Счита се, че той е от римския интервал, от средата на II-ри доникъде на III-ти век, както и на втория обект регистриран като ранносредновековен металургичен център. Индикативната стойност на поръчката е 751 000 лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване 60 дни.
Проучвания ще бъдат направени и на три археологически обекта по трасето на Автомагистрала „ Хемус " на територията на област Шумен. Индикативната стойност е 1 505 000 лева без Данък добавена стойност, а срокът сред 60 и 90 дни за обособените обекти. По тази поръчка продължава изследването на открити структури от Късната бронзова ера и Халколита. Ще бъдат проучени и още два нови обекта - един от римската ера III-IV в. след Хр. и втори от ранното средновековие IX- Х век.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР