Близо 2,3 млрд. лв. ще инвестира Министерството на иновациите и

...
Близо 2,3 млрд. лв. ще инвестира Министерството на иновациите и
Коментари Харесай

Държавата отпуска 2,3 млрд. лв. за развитие на бизнеса до края на годината

Близо 2,3 милиарда лева ще влага Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) в развиването на българския бизнес до края на годината, заяви заместник-директорът на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР Калин Маринов на българо-турски конгрес в Бургас, представен от пресслужбата на ведомството.

Средствата са част от пакета за поддръжка на фирмите по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), и стратегиите " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ и „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна ". Те ще бъдат отпускани като безплатна помощ, финансови принадлежности и композиция от двата типа финансиране.



От МИР припомнят, че кандидатстването по третата процедура от НПВУ за създаване на лични системи от възобновими енергийни източници в композиция с акумулатори за предпазване на създадената сила с бюджет от 200 млн. лева продължава още близо два месеца. От нея могат да се възползват микро, дребни и междинни предприятия, както и сдружения с до три хиляди чиновници от съвсем всички стопански браншове.

В идващите седмици следва отваряне и на останалите две ограничения по НПВУ – за поощряване на прехода към кръгова стопанска система и за поддръжка на компании с " Печат за високи достижения " от Европейската комисия. По първата мярка микро, дребни, междинни и огромни компании от преработващата индустрия ще могат да аплайват за общо 180 млн. лева за ново съоръжение. Със 118,5 млн. лева по втората процедура ще бъде подкрепено реализирането на 15 новаторски планове за авангардни технологии - биоразградими артикули, разнообразни софтуерни решения за сигурен наставнически надзор, различаване на изображения, ускорение развиването на медикаменти, както и персонализирана и умна грижа за хора с увреждания.

Според Маринов до края на годината по стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " ще бъдат отворени процедури за безплатна помощ и финансови принадлежности за повече от 1,3 милиарда лева Първите две ограничения ще бъдат ориентирани към развиването на развойна активност и внедряване на нововъведения. За тях е очакван бюджет от 420 млн. лева В края на годината ще бъде отворена мярка за 117,5 млн. лева за възстановяване на индустриалния потенциал на фамилните предприятия и компаниите от креативните промишлености и занаятите.

" Вече имаме и подписано съглашение с " Фонд управител на финансови принадлежности в България " за 1,2 милиарда лева Разработването на част от плануваните принадлежности към този момент стартира с пазарни консултациите и скоро се чака подборът на финансови медиатори, които ще влагат средствата в предприятията. Предвидени са за осъществяване както дългови, по този начин и дялови финансови принадлежности. С тях фирмите ще развиват конкурентоспособността си, потенциала си за научни проучвания и внедряване на съвременни индустриални решения, ще основават нови работни места, както и цифрови технологии за улеснение на живота на жителите ", добави той.

Маринов показа и опциите по новата за България Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация. През тази година наличните средства по нея ще бъдат 461,82 млн. лева, които ще бъдат разпределени за създаване на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове, за развиване на Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност в страната, както и във ваучерна скица за партньорство сред бизнеса и научните организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР