Близо 2.2 млрд. лв. се очаква да загуби българската икономика

...
Близо 2.2 млрд. лв. се очаква да загуби българската икономика
Коментари Харесай

Заради недостиг на шофьори през 2019-а:България ще загуби 2.2 млрд. лв.

Близо 2.2 милиарда лева се чака да загуби българската стопанска система през идната 2019 година поради дефицита на водачи на ТИР-ове. Това сочат данните от социологическо изследване, направено по поръчка на Съюза на интернационалните превозвачи. Загубите се равняват на към 2% от Брутният вътрешен продукт на страната.

 Въпреки че заплатите на водачите у нас са над 2 хиляди евро, няма искащи за интернационалните курсове. В резултат на това поради неналичието на работна ръка сега 15% от лицензираните камиони стоят без курсове.

 „ Трябва да вкараме най-малко 2-3 хиляди водачи, които да поемат ”, акцентира Йордан Арабаджиев, ръководител на Съюза на интернационалните превозвачи в България, в ефира на Българска национална телевизия.

 Частично решение на казуса може се чака с подписването на двустранната конвенция сред България и Украйна. Чрез нея у нас ще може по-лесно да се наемат на работа бесарабски българи.

 „ Много е значима тази конвенция за нас. Тя е значима за всички превозвачи, за всички хотелиери, за всички строителни компании ”, разяснява Ангел Попов, заместник-министър на превоза.

 В понеделник се чака решението на Върховния административен съд по жалбата на превозвачите против събирането на продуктова такса за камионите. Ако налогът не отпадане, от сектора не изключват и митинги.

 Общото заседание на Съюза излезе и с декларация за стопиране на така наречен „ пакет за подвижност ", съгласно който водачите от източноевропейските страни би трябвало да получават командировъчни като сътрудниците си от Западна Европа, а наложителната 45-часова отмора на седмица да е в хотел. Според българския бизнес това е еднакво на банкрут.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР