Близо 190 души, от които най-малко 49 тази сутрин, са

...
Близо 190 души, от които най-малко 49 тази сутрин, са
Коментари Харесай

Въздушни удари в бунтовнически анклав в Сирия убиха 190 души за 48 часа, съобщават активисти

Близо 190 души, от които минимум 49 тази заран, са починали при въздушни удари на сирийския режим над Източна Гута, регион край Дамаск, от неделя насам. Това заяви Сирийският център за наблюдаване на човешките права, представен от " Ройтерс " и Би Би Си. За жертви при офанзивата предизвестиха и доброволчески организации, които работят в региона.

Ако информацията се удостовери, вчерашните 127 жертви при бомбардировки, ракетни набези и обстрел в Източна Гута (на към 15 км от ценъра на Дамаск) ще са най-големият брой убити там от три години насам. Информацията на центъра напоследък е измежду дребното източници за протичащото се на терен, откогато режимът на президента Башар Асад възобнови напъните да овладее дребните зони, следени от негови съперници. В Източна Гута редица селища са под контрола на бунтовници.

Според центъра ранените са минимум 850 души от неделя насам. Доброволческата организация Сирийска гражданска отбрана (по-известна като " Белите каски " ), която работи в размирен региони, оповестява, че измежду починалите са минимум 20 деца.

Коалиция на интернационалните организации, която дава средства за лечебни заведения в Сирия, разгласи, че в понеделник бомбите на режима са засегнали пет лечебни заведения в Източна Гута. Според организацията (която дава други данни за убитите и ранените) това може да е " една от най-лошите " офанзиви в сирийската история и че единствено тази заран въздушните удари в региона са били 72. Местните " пробват да оцелеят, само че гладът им ги е направил доста по-слаби, " продължава известието.

Бунтовниците дадоха отговор с обстрел с минохвъргачки, при който съгласно сирийски медии минимум двама души са починали тази заран и един - през вчерашния ден в столицата.

Примирие, само че не и там

На доктрина Източна Гута, под държавна блокада от 2013 година, е част от така наречен " деескалационни зони ", контрактувани от Русия, Турция и Иран предходната година. Миналия месец Русия разгласи, че ще работи за преустановяване на огъня там - изискване, което сложиха участващи в интернационалните преговири за Сирия опозиционни групи, с цел да се включат във конгрес за бъдещето на страната в Сочи, само че което по този начин и не бе изпълнено.
#RunningOutOfWords

Statement from @gcappelaere on the war on children in #Syria

Reports of mass casualties among children in Eastern #Ghouta and Damascus#ChildrenUnderAttackpic.twitter.com/X2FYJ4OPnf
— UNICEF MENA (@UNICEFmena) February 20, 2018

Лекари и деятели предизвестяват за потребността мнозина в региона с население няколкостотин хиляди души да бъдат подложени на здравна евакуация. Миналата седмица градчета, ситуирани там, получиха филантропична помощ за пръв път от съвсем три месеца.

Организация на обединените нации изиска " неотложно помирение " и предизвести, че обстановката " излиза от надзор " след " последна ескалация на въоръжените дейности ". Детският фонд на обединените народи (УНИЦЕФ) разгласява " празно " изказване, с цел да изрази гнева си поради протичащото се в Източна Гута. " Няма думи, които да оказват помощ на убитите деца, майките им, бащите им и хората, които ги обичат. "

Според силите на Асад примирието няма по какъв начин да важи за зоните, където имат наличие на терен радикални групи. Според въоръжената съпротива - както ислямисти, по този начин и други групировки - това е единствено опрощение за бомбардировките. Руският външен министър Сергей Лавров обаче отхвърли информацитята в медиите - съгласно него интернационалните артисти " преувеличават " сериознността на ситуацията както в Източна Гута, по този начин и в доминираната от радикална съпротива провинция Идлиб в Северна Сирия.

Според Сирийския център бомбардировките единствено приготвят почвата за наземна атака в Източна Гута. Ако такава фактически се организира и се увенчае с триумф, последният огромен размирен анклав покрай Дамаск би се озовал в ръцете на режима. Той акцентира, че " бойците на Джабхат ан Нусра " не стопират с провокациите... обстрелват жилищни квартали в Дамаск, (но) нашите западни сътрудници избират да подвигат звук към Идлиб и Източна Гута, без да посочват напряко аргументите за това, което се случва. "

Лавров има поради " Хайят Тахрир ал Шам ", обединението към някогашния клод на " Ал Кайда " в Сирия, сменил няколко пъти имената си, включитело " Джабхат ан Нусра " и " Джабфат Фатах ал Шам. " (Според множеството източници в Източна Гута господства напълно друга коалиция - ислямистката " Джайш ал Ислам ".)

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1293)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР