Близо 170 проверки в големи търговски центрове в страната и

...
Близо 170 проверки в големи търговски центрове в страната и
Коментари Харесай

„Черният петък” се оказа черен за някои търговци

Близо 170 инспекции в огромни търговски центрове в страната и онлайн магазини е направила Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) на „ Черния петък”, който се организира на 24 ноември. Констатирани са 25 нарушавания, заяви ръководителят на Димитър Маргаритов. Основно става въпрос за изкуствено завишаване на цените директно преди акцията, с цел да се популяризира по-висок % отстъпка, до момента в който по закон стоката би трябвало да е продавана на остарялата цена най-малко месец преди оповестяване на понижението.

Инспекторите са попаднали и на случай, в който е оповестена остарялата, по-висока цена и % понижение, без да е посочена новата. В хода на инспекцията обаче излиза наяве, че преди да бъде осъществена договорката, потребителят е осведомен от продавача за действителната цена, която ще заплати. „ Съществува известна логичност в това, тъй като в случай че тази промоция трае единствено един или два дни, даже по-голям риск би се основал, в случай че промените етикетите на безусловно всички артикули с нови цени и на идващия ден би трябвало отново да ги промените, в сравнение с в случай че обявите правилно % и информирате клиента за точната сума, която би трябвало да плати”, разяснява Маргаритов по Канал 3.

„ В някои случаи, макар че се анонсира % понижение и нова по-ниска цена, на касата се таксува остарялата цена”, даде различен образец ръководителят и сподели, че това са обособени случаи, които демонстрират, че въпреки и не всеобщо, въпреки всичко има опити за заблуждение на потребителите. „ Когато установим такива нарушавания, издаваме заповеди, с които забраняваме по-нататъшното им упражняване и постановяваме санкции”, добави ръководителят и уточни, че в последните години произнасянията на Комисията за нелоялни практики са се нараснали, като за цялата предходна година те са към 300 и засягат практики в комерсиалните, туристическите обекти и онлайн пространството. Според него това не значи, че търговците са станали по-недисциплинирани, а се дължи на по-затегнат надзор и особено внимание върху нелоялните търговски практики, защото засягат безграничен кръг консуматори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР