Близо 17 000 000 лева е похарчила държавата за един

...
Близо 17 000 000 лева е похарчила държавата за един
Коментари Харесай

Държавата похарчи 17 млн. лв. за път, който от 10 г. никой не иска да поддържа

Близо 17 000 000 лв. е похарчила страната за един " безстопанствен път ", който в този момент никой не желае да поддържа , споделя предаването " Частен случай " на Българска национална телевизия. Цяло село минава всекидневно през сектора - млади, възрастни, деца, посетители на обитаемото място, макар че той не е пуснат за дижение публично. Става въпрос за пътя сред селата Осеново и Рибново, който по думите на локални поданици е най-прекият до Благоевград, Банско и София. Чрез него те си икономисват десетки километри.
Трасето е дълго 10 километра и е построено преди 10 години. През цялото това време пътят не може да бъде въведен в употреба, по тази причина и никой не желае да го поддържа. Но с риск за живота и здравето си, хората го употребяват. А не е въведен в употреба, защото пътят е построен без отчуждителни процедури и документи, споделя шефът на учебното заведение в село Рибново - Минчо Джуркин. Той прецизира, че първоначално пътният сектор е бил в положително положение.
Според някогашния кмет на община Гърмен - Ахмед Башев - казусът с узаконяването на пътя е, че хората, които са лични на дребни елементи от терена, през който минава пътят, са умряли и нямат наследници. Поради тази причина е нямало на кого да се платят отчуждителните мероприятия. Башев упреква и бавната бюрократична система на страната. Настоящият кмет на Гърмен - Минка Капитанова споделя, че от няколко години се пробва да приготви документите по легализиране на правата. По думите й стадият, до който са достигнали, е смяна предназначението на земеделските земи. Преписката е изпратена до регионалния шеф още през 2015 година, който я е препрати до Областна работа " Земеделие " в Благоевград.
" Многократно сме изпращали и писма, с които да питаме какво се случва с преписката, само че по този начин и не сме получили отговор до през днешния ден ", изяснява Капитанова. От благоевградската работа по земеделие показват, че са открили изчезнали документи, за което е известена администрацията в Гърмен. Проведена е и среща, на която е обяснени какво би трябвало да се направи. Тъй като нужните корекции не са били направени, преписката е върната на регионалната администрация за окомплектоване. От Областната администрация в Благоевград допълниха, че нямат отношение по проблема и всичко е в ръцете на община Гърмен.
Междувременно, пътният учасстък продължава да се саморазрушава. На места пътната настилка липсва. Поставени са камъни, които предизвестяват за заплаха, а защитната мантинела, зад която се извисява стръмно дере, е изкривена. От другата страна на пътя пък съществува заплаха от свлачище.
За положението на пътния сектор е сезирал прокуратурата евродепутатът Асим Адемов. Той получил голям брой сигнали от обезпокоени поданици на околните обитаеми места. " От Специализирана прокуратура препратиха въпроса към Агенция " Пътна инфраструктура ", откъдето до през днешния ден няма отговор ", изяснява Адемов. От пътната организация, на собствен ред, показват, че нямат отношение към пътя Осеново - Рибново, защото не е част от републиканската пътна мрежа.
На този стадий, с цел да бъде въведен в употреба би трябвало община Гърмен да приключи процедурите и незабавно по-късно, да се извърши и ремонт. За задачата ще са нужни близо 600 000 лв.. Кметът Капитанова е поискала парите от Министерството на финансите и от Министерството на районното развиване и благоустройството. Ако бъде обезпечено финансиране и пътят бъде наведен във тип за употреба, тогава може да бъде публикуван акт 16. Но дали и по кое време ще се случи това, остава неразбираемо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР