Близо 167 000 безработни на социално подпомагане са започнали работа

...
Близо 167 000 безработни на социално подпомагане са започнали работа
Коментари Харесай

167 000 безработни са си намерили работа с помощта на Центровете за заетост

Близо 167 000 безработни на обществено подкрепяне са почнали работа в интервала от началото на 2015 година до 30 септември 2018 година вследствие на оказаната поддръжка от Центровете за претовареност и обществено подкрепяне (ЦЗСП), основани по план „ Услуги „ Лице в лице “ на оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (ОПРЧР). 67% от тях са били наети на първичния пазар на труда. Останалите са почнали работа по схеми от ОПРЧР и Националния проект за деяние по заетостта, оповестиха от МТСП.

По плана са построени 73 ЦЗСП в цялата страна, в които работят чиновници на Агенцията по заетостта (АЗ) и Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). Те дават на жителите услуги като консултиране, насочване и информиране на правилото „ едно гише”. Целта е да се улесни достъпът на безработни и хора, получаващи обществени помощи, до претовареност и благоприятни условия за обществено включване посредством по-активни услуги за понижаване на интервала на обществено подкрепяне. Общата цел на плана е да се усъвършенства координацията и взаимоотношението сред АЗ и АСП посредством използване на пилотен модел за взаимно сложно обслужване на жителите от уязвими групи и индивидуализиране на услугите.

В резултат на действието им и предоставяните от тях услуги са постъпили на работа 69 812 безработни лица, от които 45 066 – на примитивен пазар на труда. Устроени на работа са 11 823 дълготрайно безработни лица, с регистрация в ДБТ повече от 12 месеца.

От 1 юни 2018 година във всички 73 ЦЗСП стартира даването на сложна интензивна поддръжка на дълготрайно безработни за решение на проблемите пред търсенето и започването на работа посредством подписване на съглашения за интеграция в претовареност. По този метод се надгражда давания пакет от индивидуализирани ограничения, отнасящи се до пазара на труда, като се включат и нови, ориентирани към образованието, образованието и услугите за обществена протекция и обществено включване. Всички ограничения са разрaботени за да се окаже поддръжка и да се даде опция дълготрайно безработните да преодолеят съответните спънки за намирането на работа.

За интервала 1 юни - 30 септември 2018 година са подписани съглашения с 11 808 души. Повечето от тях са с главно, начално и по-ниско обучение. В резултат от подхванатите ограничения 2293 от сключилите съглашения са почнали работа, а 352-ма са включени в образования. Над 3300 дълготрайно безработни са получили услуги за интензивно държание на пазара на труда.

Проектът „ Услуги „ Лице в лице “ се осъществя в границите на тристранно партньорство сред Министерство на труда и обществената политика, Агенция по заетостта и Агенция за обществено подкрепяне.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР