Близо 16 хиляди души се включиха в тазгодишната кампания по

...
Близо 16 хиляди души се включиха в тазгодишната кампания по
Коментари Харесай

Рекорден брой граждани се включиха в пролетното почистване на София

Близо 16 хиляди души се включиха в тазгодишната акция по пролетното разчистване на столицата, която се състоя от 20 март до 15 април в столицата и обичайно е проведена от Столичния инспекторат. Това е самобитен връх и е с към 3 хиляди участници повече от предходната година, заяви в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя регистрира резултатите от акцията, която се организира за 15-ти път на територията на Столичната община.

Рекордният брой участници тази година е най-големият триумф на акцията, тъй като хората се включиха непринудено, акцентира Георгиева. Сякаш като жители започваме да разбираме, че поддържането на града ни чист зависи най-много от самите нас. Трябва да почитаме труда на останалите. Колкото повече хора вземат участие, толкоз по-нетърпими ще станем към замърсяването, означи Георгиева.

Целта на акцията беше да превърнем града, в който живеем, учим и работим в още по-привлекателно, по-чисто, по-зелено и по-уютно място, уточни Георгиева. По думите на Георгиева ролята на Инспектората е да обезпечи логистиката, организацията и координацията сред институциите и участниците в акцията, както и да обезпечи чували, ръкавици, инвентар и посадъчен материал.

Официално акцията свърши на 15 април, само че жители и компании непрекъснато се свързват с нас за логистична поддръжка, уточни шефът на Инспектората. Тя даде за образец огромна акция за разчистване на региона към Камбаните в края на предходната седмица. Друг образец са 40 фамилии, които са се организирали през Facebook и неотдавна са почистили и облагородили междублокови пространства във " Фондови жилища ". За най-активните жители, присъединили се в акцията по почистването, частна самолетна компания и тази година обезпечава самолетни билети за дестинация по желание, заяви Веска Георгиева. Печелившите тази година към момента не са оповестени, само че това ще са хора, които интензивно са се присъединили в почистването, добави тя.

В акцията по пролетното разчистване на Столичната община най-вече доброволци се включиха в регионите Красно село - 2549, Сердика - 1422, Връбница - 1125 и Триадица - 933. Засадени са дървета, шубраци, цветя, нискостеблена растителност с най-активното присъединяване на доброволци от регионите Овча купел, Красно село, Нови Искър и Лозенец. Възстановени и боядисани са 206 пейки и уреди. Почистени са 20 броя нерегламентирани сметища с техника на спонсори, обезпечена със съдействието на Инспектората и районните администрации. Извозени са 518 тона смесени боклуци на стойност 42 476 лева

Извозени са 5255 т едрогабаритни боклуци, генерирани от контейнерите в дните на пролетното разчистване, осведоми Веска Георгиева. По думите й компаниите реализатори са спонсорирали акцията, като са извозили 252 т едрогабаритни и иборазградими /зелени/ боклуци на стойност 21 302 лева Георгиева добави, че с доброволния труд на хората са засадени 8014 дървета, шубраци и цветя. Почистени са междублоковите пространства, публични места, детски площадки, места за отдих с обща повърхност от 2419 дка на стойност 2056 лева Общо посредством дейностите, приключени в границите на пролетното разчистване, са спестени на данъкоплатеца 65 834 лева за интервала от 20 март до 15 април. По време на акцията през 2018 година спестените средства са 39 265 лева, осведоми Георгиева. Тя акцентира, че трудът на 15 956 души, присъединили се в акцията, няма финансово измерение.

Важен акцент в акцията по пролетното разчистване са пластмасовите боклуци като главен източник на замърсяване освен в нашия град, а и по целия свят. Директорът на Инспектората акцентира голямото значение на преработването на пластмасата, с цел да се предотврати попадането на тези артикули в природата. Георгиева предложи жителите да изхвърлят пластамасовите боклуци в контейнерите за разделно събиране. Но даже и те да се изхвърлят в сивите контейнери, в Завода за боклуци пластмасата ще бъде сепарирана. Важното е въпреки всичко те да бъдат изхвърляни в контейнерите, а не в дерета и зелени площи, означи Георгиева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР