Близо 1500 летовници бяха върнати в понеделник от гръцкия остров

...
Близо 1500 летовници бяха върнати в понеделник от гръцкия остров
Коментари Харесай

Масова евакуация на туристи от Родос заради пожарите


Близо 1500 летовници бяха върнати в понеделник от гръцкия остров Родос, където от сряда бушуват горски пожари.

19 хиляди души бяха изведени от острова през уикенда, откакто огънят доближи крайбрежните курорти в югоизточната част на острова. 

Родос и Корфу са измежду топ дестинациите в Гърция за туристи основно от Англия и Германия.

" Ние сме във война, ще възстановим това, което загубихме, ще компенсираме тези, които бяха засегнати ", увери гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис пред Народното събрание.
" Климатичната рецесия към този момент е тук, тя ще се прояви на всички места в Средиземноморието с по-големи бедствия ", предизвести министър председателят.
Масова евакуация

След като напуснаха хотели и курорти, туристите прекараха нощта на летището в Родос, чакайки полети за репатриране, първият от които пристигна през нощта.

От неделя до 6 часа сутринта в понеделник 1489 туристи са били върнати назад, основно във Англия, Германия и Италия, сподели представителят на гръцкото държавно управление Павлос Маринакис, описвайки евакуацията като най-голямата, предприемана в Гърция.

Най-големият туристически оператор в Европа - TUI, заяви в понеделник, че е осигурила шест спомагателни самолета, с цел да приберат немски и английски летовници, останали на гръцкия остров, написа Дневник. Полет ще има и за напускащите Родос датски туристи.

Британският министър на външните работи Андрю Мичъл пресметна, че на острова има до 10 хиляди британци.
 Пожарите, които обгръщат главно южната част на острова, стигнаха до крайбрежието. Повечето курорти и летището се намират в северен Родос
© Reuters

Австрийският екскурзиант Марио Визе сподели, че е прекарал два дни на летището в Родос и е трябвало да провежда личния си противоположен полет до Германия в понеделник вечерта.

" От два дни лежим тук. Няма одеяла, няма нищо. Лежат деца, които имат потребност от мляко ", сподели той. " Трябваше да провеждам всичко самичък, тъй като тук никой не се грижи за нас. Не го разбирам. "

Правителството на Германия се събра изключително, с цел да реши какво да се прави с хилядите германци, които се намират на острова.
Предсрочно завръщане
Британската easyJet заяви, че извършва два полета в понеделник от Родос до лондонското летище " Гетуик " и още един във вторник, в допълнение към деветте полета, които към този момент извършват сред острова и Лондон.

Jet2 сподели, че прави три спомагателни полета в понеделник, с цел да върне към 600 души. " Ер Франс " също разгласи повишен потенциал на полетите си до Родос.

Най-голямата нискотарифна компания " Райън ер " заяви, че няма промени в графика й и че няма пасажери, които желаят да анулират резервациите си, защото пожарите са повече в южната част на острова и летището и множеството курорти на север.

На Родос някои летовници споделиха, че са извървели километри пешком в знойна горещина, с цел да стигнат на безвредно място. Пожарите оставиха почернели дървета, мъртви животни и изгорели коли.

Гражданска отбрана предизвести, че на практика всеки район на Гърция е изправен пред опасността от горски пожари в понеделник, варираща от висока, доста висока до положение на паника.

Температурите през последната седмица надвишиха 40 градуса по Целзий в доста елементи на страната и се предвиждаше да се задържат през идващите дни.

 

Службите за незабавна помощ оповестиха за огромни пожари на остров Евия, източно от Атина, и Агио, югозападно от гръцката столица.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР