Близо 1500 души са задържани по време на протестите в

Близо 1500 души са задържани по време на протестите в ...

Кратки новини.


Близо 1500 души са задържани по време на протестите в Чили, съобщи главният прокурор на страната. Жертвите са 10, а ранените - повече от 200 души. Чилийските власти наложиха комендантски час в столицата и няколко града в нощта на 20 октомври. Вълната от протести се надигна заради поскъпването на билетите за обществения транспорт

Индия работи върху свръхзвуково оръжие

Индийската организация за изследвания и разработки в отбраната (DRDO) започна работа по създаване на хиперзвуково оръжие ново поколение - ракета със скорост пет пъти над тази на звука, съобщава вестник Hindustan Times. Китай, Русия и САЩ са другите държави, които провеждат изпитания на различни типове свръхзвукови оръжия за укрепване на силите за ядрено сдържане.

САЩ се изтеглят от Сирия в Ирак

Силите на САЩ са навлезли в Ирак от Сирия през граничния пункт Сахела в северната провинция Дахук, съобщиха свидетели. Телевизионен оператор на Ройтерс потвърди за преминаването на повече от 100 превозни средства. Иракски кюрдски източник за сигурност също съобщи, че американските войски са преминали в полуавтономния кюрдски регион на Ирак. Министърът на отбраната Марк Еспер каза, че според сегашния план всички американски войски, напускащи Сирия, ще отидат в Западен Ирак и че военните ще продължат да провеждат операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, за да предотвратят възобновяването й в тази страна. 

Канада избира парламент

Канадците избират нов парламент след напрегната предизборна кампания. Има вероятност премиерът Джъстин Трюдо да падне от власт след само един мандат. Социологическите проучвания показват, че Либералната партия на Трюдо може да изгуби от консерваторите или да спечели, но да не получи мнозинство в законодателния орган, което означава, че ще трябва да разчита на опозиционна партия, за да остане на власт.

Обвиниха четирима за убийството на словашки журналист

Словашките власти повдигнаха обвинения на четирима души за убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и годеницата му - дело, предизвикало големи протести срещу корупцията на високо ниво и принудило тогавашния премиер Робърт Фицо да подаде оставка. Основният заподозрян е Мариан Кочнер, политически свързан предприемач, който е бил ключов обект в публикациите на Куцияк за корупция и връзкарство в централноевропейската държава и прокурорите смятат, че е поръчал убийството.


Най-големите вестници в Австралия показаха рядко единство, като публикуваха празни първи страници в знак на протест срещу свободата на словото. Всички вестници излязоха със зачертан текст и червен печат, на който пише „секретно“. Протестът е насочен към законите за национална сигурност, за които журналистите казват, че са задушили отразяването на новините

Източник: duma.bg