Близо 15 000 учители у нас са минали квалификационен курс

...
Близо 15 000 учители у нас са минали квалификационен курс
Коментари Харесай

15 000 учители са обучени ударно за два месеца с европари

Близо 15 000 учители у нас са минали квалификационен курс стремително през последните два месеца на 2018 година с евросредства. Това демонстрира първият промеждутъчен доклад на просветното министерство по огромния план за подготовка на педагогическите ни експерти, финансиран с близо 20 млн.лв. по оперативна стратегия "Наука и обучение ", написа в. "Сега ".
От МОН занапред ще проучват дали образованията са били ефикасни, само че пък към този момент е ясно, че сме изпълнили, най-малко на хартия, заложените по плана знаци.
Процедурата за подготовка е значима с изключение на за повишение на качеството на образованието, а и заради обстоятелството, че можехме да загубим средства по цялата европрограма, в случай че не бяхме отчели избран % осъществяване по нея до края на 2018 година
Процедурата бе спряна през 2017 година, защото тогава от Европейска комисия замразиха заплащанията по програмата поради съществени нарушавания при осъществяването на някои планове. Размразяването пристигна през май месец 2018 година, а за задачата от наша страна бяха взети редица ограничения - Управляващият орган бе изведен от МОН и мина в Изпълнителна организация "Наука и обучение за образован напредък ", ведомството си самооряза 20% (50 млн. лева.) от 9 от т.нар систематични планове (чийто бенефициент е МОН), финансова промяна от 10% бе наложена и за втора група планове, чиито бенефициенти са учебни заведения, НПО-та и така нататък Самата процедурата за подготовка се забави съвсем съдбовно. За да я избави, изпълнителната организация я приключи и разгласи отначало с банален механизъм. Заложеният знак за осъществяване бе за 11 200 включени в образование учители до края на 2018 година
Оказва се, че сме преизпълнили проекта - до края на 2018 година са били подготвени 14 223 учители от цялата страна, от които 2091 за използване на модерни способи за оценяване, гласи докладът на МОН. Той е за интервала от 4 октомври до 31 декември м.г. От отговори на МОН излиза наяве, че образованията са почнали на 10 ноември м.г., т.е действително дните за образования са били най-много 50. Така излиза, че дневно през ноември и декември месец на 2018 година у нас са се провеждали по 284 образования. Разхвърляни по 28-те области, това прави жестоко по към 10 образования на област.
От МОН към този момент нямат детайлна информация за образованията - в кои области са били най-вече те, учители по кои предмети са взели участие най-вече и така нататък Оттам показват, че въпросните образования са по активност 1 - за "подкрепа за професионално израстване и развиване на професионалните умения на педагогичен експерти посредством образования, които приключват с отсъждане на от 1 до 3 квалификационни заема ". Въпросните заеми, всеки от който би трябвало да е най-малко по 16 часа (8 от които присъствени), бяха въведени с новия учебен закон през 2016 година - педагозите у нас към този момент би трябвало да имат по най-малко три квалификациони заема за 4-годишен интервал. "Предстои министерството да извърши разбор на данните от първата акция по разнообразни индикатори ", показват от МОН.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР