Близо 1300 свободни места след третото класиране за прием в

...
Близо 1300 свободни места след третото класиране за прием в
Коментари Харесай

Близо 1300 са свободните места за първокласници в София

Близо 1300 свободни места след третото класиране за банкет в първи клас разгласи Регионалното ръководство на образованието. Свободни бройки има в 102 учебни заведения в града. Не е ясно обаче какъв брой деца не са признати след трите класирания, направени досега.

Основният аршин за приема е адресът на детето и това от какъв брой време то е записано на него. С преимущество в обещано учебно заведение са децата, които живеят в неговия регион, избран от общината. Децата отвън региона се одобряват, откакто претендентите с адрес до учебното заведение бъдат записани.

Нужда от класиране за първи клас има главно в огромните градове - София, Пловдив, Варна и Бургас. В София имаше съществено напрежение към акцията. Един от проблемите е, че само в столицата приемът не става посредством електронна система, а на място в учебните заведения. Това сътвори усложнения за родителите.

Доведе и до разнообразни практики при оповестяването на резултатите. На места беше посочено в кои групи съгласно адреса си попадат децата, оказани бяха и точките, с които са признати, както и дали са влезнали със чоп при повече претендентите за малко места. Други учебни заведения разгласиха единствено лист с класираните, без да показват детайлности. Това провокира подозрения измежду родители за пропуски при класирането.

По данни на просветителното министерство в София в първото класиране са взели участие 12 126 деца. Над 6700 от признатите първокласници попадат в така наречен първа група (живеят в региона на учебното заведение от повече от 3 години). На първо класиране в София има единствено 3 учебни заведения, които не са съумели да обзет всички деца с трайна уседналост в прилежащите региони. За две от тях - 73-о и 5-о са подадени и тъжби от недоволни родители.

При разискването на разпоредбите за банкет от общината обясниха, че за идната година може да има електронна система за кандидатстване, само че по нея работело просветителното министерство.

От министерството дадоха отговор, че онлайн кандидатстване евентуално ще има от следващата година, а " районното ръководство на образованието, има добър и ефикасен разговор и съдействие с общината ". От отговора не излиза наяве, че системата се създава от министерството. Припомня се, че общината има е-платформа за банкет в яслите, детските градини и подготвителните групи в учебните заведения.

Проблеми и подозрения към приема в първи клас в градовете с електронна система като че ли няма или най-малко случаите са единични.

В Пловдив кандидатстващите за банкет в първи клас са към 3100. За второто класиране останала към 200 деца при 600 свободни места. Към момента са класирани 162-ма първокласници, като 77.2 % от тях са записани по първо предпочитание. За трето класиране, което ще е на 1 юли, остават 47 деца. От общината предизвестяват, че за третото класиране може да има смяна в бройките по учебни заведения според от броя на към момента необхванатите деца.

Във Варна претендентите за първи клас бяха близо 3000. След второто класиране са останали некласирани 42 деца. Родители им са показали като предпочитание за банкет единствено едно учебно заведение, в което има 1 или 2 свободни места, а в 10 от заявките родителите са показали единствено учебно заведение, в което няма оповестени свободни места. 18 са децата, чиито банкет не е доказан от родителите в съответното учебно заведение, в което са класирани на втория стадий. Така за общо оповестени 368 места на трети стадий ще аплайват 60 деца, останали некласирани или незаписани след първо и второ класиране, както и деца, които до момента не са взели участие в приема. Последните са случаите, в които фамилията занапред се реалокира да живее на територията на община Варна.

В Бургас на първо класиране са взели участие 1833 деца, като 1733 са признати в най-близкото учебно заведение. Неприети са едвам към 50 деца. Само 8 от тях са от така наречен " първа група ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР