Близо 1300 лева ще стане средната брутна учителска заплата от

...
Близо 1300 лева ще стане средната брутна учителска заплата от
Коментари Харесай

1300 лв. средна брутна заплата за учител от догодина, всички училища с безплатна Wi-Fi

Близо 1300 лв. ще стане междинната брутна учителска заплата от 1 януари 2019 година след плануваното близо 20-процентно нарастване. Основната заплата за младши преподавател ще се усили от 760 на 920 лева, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV и напомни, че за нарастването са отделени 330 млн. лв..
 Премиерът подреди на Българска академия на науките и синоптиците да се схванат до 10 дни  Министър Вълчев пред OFFNews: Ще помогнем на синоптиците, Национален институт по метеорология и хидрология може да излезе от Българска академия на науките  Национален институт по метеорология и хидрология стопира прогнозата за времето, в случай че не успее да заплати сметките си
Той разяснява и настояването за възбрана на диалозите по мобилния телефон в час с думите: " Мобилни телефони и диалози в клас - не, дисциплината е значима. Мобилни устройства и учене посредством тях - да ". Той напомни и различен ангажимент на министерството - безвъзмездна Wi-Fi във всички учебни заведения и образование посредством осведомителни технологии, само че " дозирано - не за сметка на обществените компетентности ".

В момента безвъзмезден интернет има, само че обсегът на учебните заведения не е 100%.

Освен обезпечаването му, се възнамерява обезпечаването на учебен облак с отворен достъп до просветително наличие, като учителите също ще бъдат насърчавани да основават такова.

Преди началото на образователната година текат 850 ремонта и единствено дребна част от тях няма да приключат до 15 септември, като това няма да сътвори предпоставки за незапочването на образователната година, увери министърът.

Планира се през тази и идната година да бъдат актуализирани общо над 500 учебни заведения и детски градини с европейско и национално финансиране, което министърът дефинира като " голяма " инвестиция в просветителната инфраструктура.

Той разяснява и настояването на Националния институт по метеорология и хидрология да се отдели от Българската академия на науките, да бъде независима организация със независим бюджет. Вчера по този мотив спорещите страни се събраха при премиера Бойко Борисов. Липсата на съответно финансиране за Национален институт по метеорология и хидрология може да докара до прекъсване на прогнозите за времето. Синоптиците нямат пари даже за септемврийските си сметки за връзки и ток, не са обезпечени финансово и нощните им наряди.

" Надявам се, че няма да има спиране на хидро-метеорологичното обслужване. Ние имаме национална хидро-метеорологична работа от близо 130 години. Вчера едната страна - Национален институт по метеорология и хидрология, изрично изиска бракоразвод, но Българска академия на науките не дава.

От десетилетия има настройка за излизане от Българска академия на науките. Близо половината време от историята си Национален институт по метеорология и хидрология е бил отвън структурата на Българска академия на науките, той не е типичният теоретичен институт. При него научната активност е по-малката част от активността, главната е тази по хидро-метеорологично обслужване. Той има интернационалните задължения, извършва задължения по три закона. Не можем без него. Трябва да го запазим с всички старания ", сподели министърът.

Той още веднъж изясни за какво в Национален институт по метеорология и хидрология има продължителен финансов дефицит - тъй като Общото заседание на Българска академия на науките дава съвсем всички пари за научна активност и за публичната задача, предоставена на Национален институт по метеорология и хидрология, по хидпро-метеорологично обслужване не остава съвсем нищо.

Правителството обаче няма предпочитание то да позволява разногласието, а избира в Българска академия на науките да се схванат. Това бе и настояването на премиера Борисов, който през вчерашния ден подреди на спорещите страни да се схванат до идната сряда. На въпрос дали това е било ултиматум, Вълчев през днешния ден отговори:

" Не знам дали думата е " ултиматум ", само че имаше безапелационна молба от страна на министър-председателя. Не желаеме ние да вземаме решението за извеждане на института от Българска академия на науките, те би трябвало да могат да се схванат, да вземат решението в дух на единодушие, в дух на доброжелателност. "

" И въпреки всичко не можем да бъдем безотговорни - седем бранша, министерства употребяват данните и информацията от Национален институт по метеорология и хидрология. Ако не могат да се схванат, сме подготвени да предложим нормативно промени ", сподели министърът и удостовери, че, да, това значи отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология като независима организация.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР