Близо 130 000 души гледат смъртта в очите, заяви Лисбет

...
Близо 130 000 души гледат смъртта в очите, заяви Лисбет
Коментари Харесай

СЗО: Катастрофален глад в Африканския рог

Близо 130 000 души гледат гибелта в очите, съобщи Лисбет Аелбрехт

Животът на съвсем 130 000 души в региона на Африканския рог е заплашен от пагубен апетит, предизвести Световната здравна организация (СЗО).

Близо 48 милиона души в Африканския рог, т.е. Джибути, Етиопия, Кения, Сомалия, Южен Судан, Судан и Уганда, са изправени пред сериозни равнища на продоволствена неустановеност, съобщи СЗО, съобщи БГНЕС. Това значи, че семействата пропущат хранене и употребяват спестявания и активи, с цел да си обезпечат храна.

Шест милиона души са изправени пред изключителна обстановка на продоволствена неустановеност, а 129 000 са на най-лошото равнище - злополука.

" Те са изправени пред гибел от апетит и гледат гибелта в очите ", сподели Лисбет Аелбрехт, началник на СЗО за здравната рецесия в Големия африкански рог.

От 129 000 души в пагубно положение 96 000 са в Сомалия, а 33 000 - в Южен Судан, сподели тя пред кореспонденти в Найроби.

" По-голямата част от района се бори с най-тежката суша от най-малко 40 години насам, до момента в който други елементи са наранени от наводнения, което води до необятно публикуван апетит, следим внезапно увеличение на епидемиите от заболявания и най-големия брой недохранени деца от години ", сподели тя.

Около 11,9 млн. деца на възраст под пет години са застрашени от остро недохранване през тази година. Регионът е изправен пред епидемии от морбили, холера, малария, денга, хепатит Е и менингит, оповестява Агенция Франс Прес.

" Броят на записаните огнища на заболявания в Африканскя рог доближи най-високото си равнище през този век, като здравните системи в множеството от седемте страни са мощно затруднени да се оправят ", сподели Аелбрехт.

Според нея най-вероятно повода за епидемиите са рисковите метеорологични условия. Тъй като са измежду най-уязвимите от климатичните промени райони, сходни рецесии там са все по-чести и интензивни.

Милиони животни са починали поради петте поредни провалени дъждовни сезона. Това докара и до заличаване на реколтата и принуди милиони хора да се реалокират, търсещи вода и храна другаде.

" Тъй като изменението на климата към този момент е действителност, би трябвало да се подготвим за това, че сходни изключителни обстановки ще се случват все по-често. Засега са нужни запаси, с цел да се предотвратят необятно публикувани болести и гибел ", съобщи Аелбрехт, като СЗО изиска 178 млн. $ през 2023 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР