Близо 13 тона кокаин бяха конфискувани при акциите на европейската

...
Близо 13 тона кокаин бяха конфискувани при акциите на европейската
Коментари Харесай

Световният път на дрогата е пряко свързан с граждани на Сърбия

Близо 13 тона кокаин бяха иззети при акциите на европейската полиция през последните дни.  Всеки от случаите е директно обвързван с жители на Сърбия, оповестява N1.

Дългата 22 метра платноходка " Oceania dos " е трябвало да транспортира 2 тона кокаин от страни от Южна Америка до страни от Западна Европа и Сърбия за по-нататъшна продажба.

Кокаинът бил опакован в няколко маркирани пакета, които се намирали в спортни чанти. Наркотичното вещество бе намерено в интернационалните води на Атлантическия океан - испанската полиция засече платноходка, ръководена от украинец и чех, а уредникът е сръбски жител.

HOW EU POLICE DISMANTLED A SUPER COCAINE CARTEL SPANNING FROM EUROPE TO SOUTH AFRICA

European police say that in November 2022 they started dismantling a ‘super-cartel’ that controlled a third of Europe’s cocaine trade. Several arrests were made in Dubai and one of those…
— Dr Olukemi Olunloyo (@Kemiolunloyo)
Прокуратурата за битка с проведената престъпност издаде заповед за осъществяване на следствие против Слободан Костовски, Никола Стоядинович, Небойша Субин и Боян Копитович по съмнение, че в интервала от март 2022 година до 24 август т. година тази проведена незаконна група е направила закононарушението неразрешено произвеждане и трафик на наркотични субстанции.

Заподозреният уредник на контрабандата Слободан Костовски, който се укриваше, беше задържан. През 2018 година той избяга от пандиза в Бразилия и за него Интерпол издаде алена бюлетина за търсене. Костовски беше наказан на 19 години затвор за презокеанска контрабанда на кокаин.

Още преди 20 години Костовски беше апетитен като човек, непосредствен до хора от престъпните среди и по-точно тези, които бяха считани за дългата ръка на Държавна сигурност.

„ Например, когато беше извършено следствие против групата на Желко Максимович Мака за убийството на полицейския военачалник Бошко Буха и се появи съмнението, че тази група е възнамерявала и убийството на премиера. Тогава се откри, че тъкмо този човек се е чувал доста постоянно с Желко Максимович ", сподели Вук Цвиич.

По неофициална информация на N1, Костовски е дал устройства за безвредна връзка - така наречен криптирани телефони, на екипажа на лодката и на членове на балканския клан, обвинен за контрабанда на два тона кокаин.

Дешифрирането на приложението " skaj ", употребявано на криптирани телефони от френската полиция, докара до повдигането на обвинявания по три огромни случая в Сърбия - против " Врачар " и клана Беливук, както и групата на Шарич.

В четвъртък, 31 август, би трябвало да стартира процесът против Дарко Шарич и някогашния му юрист Деян Лазаревич за обмисляне на убийството и дискредитиране на очевидеца на сътрудника на Небойша Йоксович.

Освен Шарич и Лазаревич, по делото бяха упрекнати още 13 души. Прокуратурата показва в обвинителния акт, че защото групата не е съумяла да убие Йоксович като възмездие, Шарич е наредил дискредитирането му, с цел да загуби статута си на очевидец - съизвършител в производството против него за контрабанда на кокаин. Всичко това беше уредено от Шарич, до момента в който беше в ареста, от неговия юрист и други сътрудници.

„ Сред доказателствата, на които в този момент се базира сръбската прокуратура, е фактът, че той е съумял да ръководи наркокартела от най-сигурния затвор в Сърбия. Нямаме пояснение по какъв начин е допустимо това, по какъв начин е допустимо той да е разполагал с няколко телефона и предпазено криптиране, т.е. приложението " skaj " - към този момент въобще нямаме отговор на това “, сподели Цвиич.

Адвокатът Деян Лазаревич беше задържан дружно с Дарко Шарич на 14 април 2022 година като част от проведената незаконна група на Шарич. Освен това Деян Лазаревич е бил юрист на Велко Беливук и Марко Милкович, както и на десетина други обвинени членове на клана на Беливук, които са съдени за седем тежки убийства и голям брой други закононарушения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР