Близо 13 000-те хиляди машини, с които ще гласуваме на

...
Близо 13 000-те хиляди машини, с които ще гласуваме на
Коментари Харесай

Машините за гласуване остават в частен склад до изборите

Близо 13 000-те хиляди машини, с които ще гласуваме на изборите на 2 октомври, ще останат в частен склад до деня на вота, оповестиха от Централната изборна комисия.

Властта обаче към този момент търси държавен парцел, в който да бъдат прибрани. Защитени ли са устройствата? Екип на бТВ потърси отговора.

На 2 октомври вотът още веднъж ще е машинен.

Вече година и половина устройствата за гласоподаване се съхраняват в частен склад и се охраняват от жандармерия. До тях достъп имат едвам десетина души.

Всички те са членове на ЦИК, само че даже те би трябвало авансово да уведомят Министерство на вътрешните работи, че желаят да влязат в склада. След срещата с президента във вторник властта към този момент търси държавен парцел за преместването на машините. Това обаче няма да се случи преди деня на изборите.

„ Не предвиждаме пренасяне по време на изборите, защото организационните въпроси, свързани с подготовката на гласоподаване на 2 октомври, изисква много натоварена работа и едно пренасяне би забавило този развой “, съобщи Камелия Нейкова, ръководител на ЦИК.

Според компанията снабдител, която поддържаше устройствата до момента, няма подобаващ държавен склад.

„ Държавата може да построи евентуално всичко, само че както не може да построи прекрасен мол или прекрасен хипермаркет, по този начин не може да построи и прекрасен склад. Или в случай че го построи, той ще е доста по-скъп, в сравнение с един частен склад “, означи Веселин Тодоров, шеф на „ Сиела Норма “.

От „ Сиела Норма “ са уверени, че тук сигурността е задоволително добра, а компанията ще ремонтира за своя сметка над 600 развалени машини.

„ Повечето машини са с развалени принтери. Ние ще осигурим замяната им. Много по-малко проблеми има с карточетците, които също ненапълно имат механична част. Някой може съзнателно или несъзнателно да ги е развалил, мушкайки жестоко картата “, добави Веселин Тодоров.

Общият им брой е 12 837. Предстои на всички да се конфигурира нов програмен продукт.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР