Близо 125 000 души са били евакуирани по хуманитарни коридори

...
Близо 125 000 души са били евакуирани по хуманитарни коридори
Коментари Харесай

Зеленски: 67 цивилни бяха погребани в масов гроб в Буча

Близо 125 000 души са били евакуирани по филантропични коридори от региони в Украйна, където се водят военни дейности, сподели президентът Володимир Зеленски, представен от Българска телеграфна агенция.

" Днес основната задача е Мариупол ", акцентира Зеленски във видеообръщение. Той добави, че ескорт с филантропични доставки е единствено на към 80 километра от обсадения от съветските сили югоизточен украински пристанищен град, където са блокирани над 400 хиляди души.

В петък градският съвет на Мариупол сподели, че минимум 1582 цивилни са починали там вследствие на съветския обстрел и обсада, отбелязва Ройтерс. Агенцията прави ангажимента, че не може да ревизира тази информация.

На сателитни фотоси от през вчерашния ден се виждат пожари в западната част на Мариупол и десетки съществено наранени жилищни здания.

67 тела на убити цивилни бяха положени всеобщ гроб в украинския град Буча, покрай столицата Киев, след тежки сражения в региона, заяви ДПА.

На видеозапис, оповестен от УНИАН, се вижда по какъв начин трупове в черни чували се пренасяни от камион в яма.

Местен доктор сподели пред украински медии, че не всички тела са разпознати.

Над 570 цивилни са били убити в Украйна от началото на съветската инвазия, сочат данни на Организация на обединените нации. Украинското държавно управление твърди, че жертвите са доста повече.

Трийсетина души бяха ранени при удари по огромен манастир в региона на източната украинска Донецка област тази нощ, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на генералната прокуратура на Украйна.

По-рано представител на украинските управляващи в Донецка област, част от която е окупирана от проруски сепаратисти, сподели, че един човек е бил погубен, а различен - ранен, при обстрел на трен, който евакуирал хора към западния град Лвов.

В различен източен украински район - Луганска област по на север, Олексий Билошицки, началникът на полицията в Попасная, упрекна съветските сили, че са пуснали в града фосфорни бомби.

" Неописуеми премеждия и пожари ", написа той във Facebook.

Украинският омбудсман Людмила Денисова насочи същите обвинявания към Русия. Тя разгласява фотография от мястото на хипотетичната офанзива в Попасная през нощта, само че не посочи дали Киев разполага с доказателства, че Москва е употребила фосфорни бомби - боеприпаси, чиято приложимост в обитаеми места е неразрешена с интернационален контракт.

Святигорският манастир и Попасная се намират в региони надлежно от Донецка и Луганска област, които не бяха следени от проруските сепаратисти все още на началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Представител на сепаратистите в източната украинска Луганска област в това време заяви, че при своето нахлуване в региона на Попасная те са разкрили места на всеобщи изтезания.

Говорителят на " Народната милиция " на така наречен " Луганска национална република " Иван Филипоненко не показа доказателства в поддръжка на това свое изказване.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР