Близо 12000 жители в столичния квартал Горна баня нямат достъп

...
Близо 12000 жители в столичния квартал Горна баня нямат достъп
Коментари Харесай

12 000 жители на „Горна баня” оставени без медицинска грижа

Близо 12000 поданици в столичния квартал „ Горна баня ” нямат достъп до медицински грижи. Проблемът съществува от години. От районната администрация „ Овча купел ” споделиха за БГНЕС, че нито един доктор не желае да работи там, само че аргументите по тази причина не са известни.
В кв. „ Горна баня ” няма нито един доктор, няма медицински център, поликлиника, няма нищо. Затова алармира Гергана Андонова, за която е проблем неналичието на здравна работа в квартала.
„ Проблемът е, че имаме един медицински пункт, който беше издигнат по искане на жителите тук преди няколко години. До ден-днешен той не стартира да действа по предопределение. Доколкото разбрахме неотдавна е бил взет чартърен от доктор, който не реализира активност, а го употребява за склад ”, съобщи Андонова и добави, че новоизградената постройка към този момент се разрушава.
Майката на две деца упорства да се откри доктор, който да практикува в квартала, тъй като най-близкото здравно заведение се намира на повече от километър, в кв. „ Овча купел ”, до което достъпът е с автомобил или градски превоз.
„ Ние би трябвало да намерим метод да притеглим доктор тук. Най-малкото възрастните хора и майките с деца биха предпочели да идват в пункта, а не да вървят до най-близкото болнично заведение отвън квартала ”, прибавя още Андонова и е уверена, че докторът, който се погрижи за тях ще има задоволително пациенти.
„ Дълги години жителите на „ Горна баня “ нямаха никакъв здравен център. Поради тази причина изградихме подобен в квартала. След това обаче, още от 2016 година, обявихме конкурс за лекари, които да практикуват там. За страдание нямахме нито един претендент за наемане на помещението. Тази процедура беше удължавана неведнъж от региона и през цялото това време не се появи нито един наемател ”, изясни кметът на регион Овча купел Христина Семеджиева. 
Семерджиева акцентира, че през 2018 година са пуснали нов конкурс и помещението, което съдържа приемна, лекарски кабинет и хигиеничен възел към този момент има наемател, който обаче е декларирал, че няма да дава здравни услуги. А районната администрация се принудила да даде помещението чартърен, с цел да се стопанисва и поддържа. Екипът ни откри, че този ангажимент не се извършва от наемателят, за което сигнализирахме районния кмет.
Попитана каква съгласно нея е повода толкоз години нито един общо практикуващ доктор да не желае да отиде в „ Горна баня ”, Семерджиева допусна, че това се дължи на обстоятелството, че те към този момент имат създадени практики и не желаят да се местят. Според нея няма друга причина, защото изискванията, които общината дава за наемането на помещението са положителни и налични.
„ Наемът е 60 лева на месец ”, уточни Семерджиева.
Тя увери, че продължава да търси доктор и добави, че в случай че жителите намерят доктор, тя ще спомага, час по-скоро, той да стартира работа в медицинския пункт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР