Близо 120 млн. лв. ще струва изграждането на отсечката от

...
Близо 120 млн. лв. ще струва изграждането на отсечката от
Коментари Харесай

Започна строителството на още 16 км от магистрала "Хемус"

Близо 120 млн. лева ще коства построяването на правата от " Белокопитово " до " Буховци ".

Още по тематиката
" Джи Пи груп " ще строи тунел " Железница " против 185 млн. лв.

" Главболгарстрой " и " ПСТ груп " са определени за реализатори на двата метода към тунела. Това е следващ търг с всеобщо премахване на претенденти
8 авг 2018
Идва ли в действителност редът на автомагистрала " Хемус "?

Политиците дават обещание, само че действителността демонстрира, че завършването евентуално ще се отсрочи с още няколко години
7 авг 2018
През август ще бъде пуснат търгът за сектора от " Струма " през Кресненското дефиле

Предстоят и процедурите за 137 километра от автомагистрала " Хемус "
19 юли 2018
Още 130 млн. лева за пътните строители

След плануваният половин милиард за поддръжка на основните пътища, страната в този момент дава средства и за автомагистралите
16 юли 2018
Фаворити да строят пътя до Калотина са " Щрабаг " и ГБС

Предложените цени са 9.5 и 5.7 млн. лева на км, а множеството претенденти изобщо не бяха позволени до отварянето на ценовите предложения
2 юли 2018 С един ден забавяне от обещания 15 август бе даден старт на строителството на нови 16.32 км от автомагистрала " Хемус " – от пътен възел Белокопитово до пътен възел Буховци край Търговище. На фона на 40-годишното строителство на аутобана закъснението за правата е пренебрежимо. По-големият проблем е, че това действително ще е последната първа копка по " Хемус " най-малко за идващите две години. Нови поръчки не са обявявани, не е показан и окончателният вид на модифицирания план за трасето сред Боаза и разклона сред Ловеч и Плевен. Оттам до Велико Търново се чака механически план. Между остарялата столица и Търговище пък няма данни изобщо нещо да се приготвя.

Това обаче не попречи на министъра на районното строителство и благоустройството Николай Нанков да се похвали,че " минаваме от приказки към действителни дейности за Северна България ". " Убеден съм, че с общи старания ще успеем качествено и даже предварително да приключим сполучливо сегашния сектор ", сподели още той на церемонията по разкриване на строителната площадка, на която участва и министър председателят Бойко Борисов.

След година или две?

Избраният реализатор на в този момент започващия да се строи сектор е ДЗЗД " ХЕМУС – 16320 ", формиран от " Инфра специалист ", " Пътинженерингстрой-Т ", " Автомагистрали - Черно море " и " Трансконсулт-22 " (виж карето). Цената е 119.7 млн. лева без Данък добавена стойност. Според контракта 16-километровото трасе би трябвало да бъде готово в края на 2020 година, само че при започване на август министър председателят Борисов разгласи, че " следващата година по това време секторът от Ябланица до Боаза и другият – до Търговище, ще са подготвени ". Ако съдим по реализацията на други сходни обекти обаче, това е доста малко евентуално да се случи.

Иначе новата права ще бъде с по две ленти за придвижване в посока и една спешна. " Участъкът е извънредно тежък. Включва 7 виадукта, едно мостово оборудване и 10 селскостопански подлеза ", сподели министър Нанков. Предвидено е също построяването на пътен възел Буховци при пресичането на автомагистралата с път III-5102 до Макариополско, както и три връзки – на първокласния път Търговище - Варна с пътен възел Белокопитово, пътен възел Варна – Търговище и Търговище – Варна.

Какво остава

До края на август министър Нанков е заречен да разгласи търга за сектора на " Хемус " от Боаза до разклона за Плевен и Ловеч. По думите му за въпросното трасе от към 50 км ще са нужни най-малко 499 млн. лева без Данък добавена стойност, които не са обезпечени. Въпреки това поръчката може и да бъде оповестена с ангажимента, че строителството ще стартира при съществуването на пари.

Нанков дава обещание още до края на годината да бъде пусната и публичната поръчка за останалите към 83 км до Велико Търново. За това трасе обаче към момента се чака парцеларен проект и последващото осъществяване на отчуждителни процедури за терените. При всички случаи, в случай че се стигне до търг, той ще бъде за планиране и строителство, защото в този момент план няма. Това доста ще удължи периода за осъществяване - най-малко с една година. По информация на строителния министър прогнозната стойност на този сектор е 850 млн. лева без Данък добавена стойност.

Напълно неразбираема все още е ориста на последните 90 км от " Хемус " сред Велико Търново и Търговище. Известно е единствено, че за построяването им ще са нужни 890 млн. лева без Данък добавена стойност, а проектите на строителния министър са поръчката за тях да бъде оповестена през 2021 година.

И най-после - даже всичко да се случи по този начин, както ръководещите имат намерение, остава отворен въпросът с нужните над 2 милиарда лева за довършването на автомагистралата. Ясно е, че парите би трябвало да бъдат обезпечени от страната, защото еврофондове не могат да бъдат употребявани за този план. Последно бе оповестено, че се чака средствата да дойдат от въвеждането на тол-системата. На нея обаче разчитат още редица значими планове. Кой строи правата

" Пътинженерингстрой - Т " е записана в Търговище, като притежател на сдружението е " ИГ холдинг ", чиито акционери са Григор Иванов и Иван Иванов. Компанията е взела участие в консорциум с " Хидрострой " и " Холдинг Пътища " в построяването на автомагистрала " Тракия " и в консорциума за строителството на софийската Северна дъга, което беше с водещ реализатор " Водстрой 98 ". Преди година " Пътинженерингстрой - Т " закупи строителната " Пътинженеринг – Русе ". В ръководството на " Пътинженерингстрой – Т " от 2016 година е и някогашният началник на Агенция пътна инфраструктура Лазар Лазаров.

Шуменската " Автомагистрали Черно море " е благосъстоятелност на Димо Димов. Компанията построи автомагистрала " Хемус " от Шумен до Белокопитово, в това число пътен възел Белокопитово. През юли 2014 година чиновници на компанията излизаха на митинги поради забавени заплащания по този план. Тогава Димов изясни пред БНР, че страната дължи на сдружението 14 млн. лева, а от районното министерство и пътната организация тогава твърдяха, че то не е внесло документите за свършената работа.

" Инфра специалист " e обвързвана с компанията " Хидрострой " на Велико Желев, който от година има и " Водстрой 98 ". Дружеството взе участие в консорциума, който ще извършва и поръчката за реорганизация и разширение на пречиствателната станция за отпадни води в Добрич за над 26 млн. лева Тази компания дружно с " Пътинженерингстрой – Т " взе участие и в построяването на оградата по границата с Турция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР