Близо 120 фолклорни групи и индивидуални изпълнители ще излязат на

...
Близо 120 фолклорни групи и индивидуални изпълнители ще излязат на
Коментари Харесай

Близо 120 фолклорни групи и певци ще излязат на сцените на Добруджанския събор в Тервел

Близо 120 фолклорни групи и самостоятелни реализатори ще излязат на сцените на Добруджанския събор-надпяване в Тервел на празничния 22 септември, оповестяват от общината. И на 15-ото издание на форума ще прозвучат емблематични за Добруджанския край песни, съхранени от националната традиция: " Добруджо, блага Добруджо ", " Мило ми е, мамо ", " Добруджо, равна, зелена ", " Мома добруджанка " и доста други.

Детският фолклорен танцов отбор " Калинка Вълчева " от Тервел ще открие събора с " Добруджански претекстове ". На двете открити подиуми ще излязат реализатори от тервелските села Кладенци, Каблешково, Кочмар, Зърнево, Телериг, Безмер, Божан и други, показват от общината. За събора идват и артисти от Силистренска, Варненска, Шуменска, Разградска област. В надпяването ще се включи и най-малката изпълнителка – петгодишната Димитрина Димова от варненското село Генерал Киселово. Народният оркестър " Извор " от украинското село Чийшни също ще увлече публиката с ритми.

Добруджанският събор води началото си отпреди близо шест десетилетия, с цел да бъде изследван и записан локалният фолклор и съхранен за поколенията, напомнят уредниците. Емблемата на форума е стилизирана добруджанска шевица в присъщите за района жълто-зелени тонове. Тазгодишното издание на посвещава на 1300-годишнината от успеха на кан Тервел над Арабския халифат край Константинопол и е част от празничната стратегия на общината за историческото събитие.

Информацията е на БТА
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР