Близо 12 години след завръщането у нас, една от осъдените

...
Близо 12 години след завръщането у нас, една от осъдените
Коментари Харесай

След 12 години - медицинската сестра Нася Ненова осъди 9 либийски мъчители

Близо 12 години след завръщането у нас, една от наказаните в Либия по така наречен " СПИН развой " българска медицински сестри дочака правдивост. Нася Ненова осъди на първа инстанция в Софийския градски съд девет от своите и на колежките си мъчители.

Служителите на Главно следствено ръководство на Джамахирията, измежду които и един военачалник, да платят на Ненова 500 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди и 26 617 лв. за имуществени, постанови арбитър Вергиния Мичева, заяви правният уебсайт " Де факто ".

Това е единственото от петте каузи, заведени от медицинските ни сестри, увенчано с сполучлив край към този момент. Две от делата - по исковете на Кристияна Вълчева и на Валентина Сиропуло, са прекъснати от Софийски градски съд. Останалите две - по исковете на Снежана Димитрова и на Валя Червеняшка, към момента са висящи.
Какво се случи
Процесът против българските медици в Либия години наред бе челна вест в тв репортажите и по вестникарските страници. Факт е обаче, в България научихме за протичащото се с нашите съграждани в Джамахирията със забавяне.

Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският доктор Ашраф ал-Хаджудж бяха задържани в Триполи през 1999 година с обвинявания всевъзможни, в това число и за скрит план против Джамахирията, както и за заразяването на над 400 либийски деца с вируса на СПИН.

Впоследствие към тях е причислен и брачният партньор на Кристияна Вълчева доктор Здравко Георгиев.

Първоначално в България въобще не бе известно за осъществените арести, още по-малко за тежките обвинявания против наши жители, макар опити на чиновници от задачата ни там да бият камбаната. После всички разбрахме. Последваха и интернационалните реакции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР