Близо 12 500 деца са с нередовен имунизационен статус срещу

...
Близо 12 500 деца са с нередовен имунизационен статус срещу
Коментари Харесай

Над 12 000 деца у нас са с нередовен имунизационен статус срещу морбили

Близо 12 500 деца са с неточен имунизационен статус против морбили. Данните са за 2023 година, когато обсегът на имунизирани с първи банкет против морбили е 91,6%, а с втори банкет – 87,4%, Това оповестяват от уеб страницата на акцията „ Плюсмен “, инициирана от Министерство на здравеопазването.

От там акцентират, че инфекцията може да бъде отстранена посредством имунизация, само че за задачата е належащо да бъде реализирано над 95% ваксинално покритие на подлежащите лица.

От „ Плюсмен “ напомнят, че към 93% от ваксинираните с една доза ваксина против морбили построяват предпазен имунитет. Проучвания демонстрират, че в случай че имунизацията е вярно сложена и е довела до създаване на антитела, тя обезпечава доживотен имунитет при множеството здрави лица. След използване на втора доза 95% от лицата, които не са построили имунитет след първата доза, към този момент са предпазени.

По тази причина имунизирането с две дози против морбили следва да е златен стандарт за всички имунизационни стратегии, безапелационни са специалистите.

В България двукратната планова имунизация, която се прави на 13-месечна възраст на детето, както и при навършване на 12-годишна възраст, е въведена през 1992 година Това води до 15-годишен интервал, в който се регистрира ниска заболеваемост и цялостно спиране на разпространяването на морбили, посочват от „ Плюсмен “.

През 2023 година е регистриран един случай на морбили в страната. От началото на 2024 година е регистриран един случай на морбили през април. Последният гърмеж от морбили у нас е регистриран през 2019 година, когато са обявени 1231 случая на болни, сочат данните на здравното министерство.

Експертите напомнят още, че за морбили няма характерно лекуване. При 30% от заболелите се рапортуват затруднения – инфектиране на междинното ухо, круп, пневмония и диария. 3-6% от случаите могат да завършат летално, като в страни с ниски равнища на имунна отбрана, този % доближава 30%.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР