Близо 1110 тона текстилни отпадъци са събрани в специалните контейнери,

...
Близо 1110 тона текстилни отпадъци са събрани в специалните контейнери,
Коментари Харесай

Над 1095 тона текстилни отпадъци са събрани през 2019 г. в София

Близо 1110 тона текстилни боклуци са събрани в специфичните контейнери, сложени за това на територията на Столичната община през предходната година. От тях 861 тона (79%) са готови за повторна приложимост, а 217 тона (20 %) са предадени за преработване, оповестиха от администрацията на локалната власт.

Изграждането на системата за разделно събиране на остарели облекла стартира през 2019 година С въвеждането ѝ се цели да се понижи нездравословното въздействие на тези боклуци върху съставените елементи на околната среда, в това число и върху качеството на атмосферния въздух, припомниха от общината. Причината е, че изхвърлените в общите контейнери остарели облекла, постоянно се употребяват за отопление, макар че горенето на отпадъци е неразрешено, защото води до замърсяване на въздуха.

Контейнерите за текстилни боклуци са сложени и се обслужват от компаниите " Евротекс " и " Тексайд България ". До момента в София има 81 специфични кофи за остарели облекла, които са сложени на 71 места.

Събраните в контейнерите боклуци се транспортират от фирмите, които ги обслужват, до техни площадки, на които облеклата се сортират по типове, като годните за повторна приложимост се отделят. Тези, които не могат да се употребяват още веднъж като облекла, се нарязват и се употребяват като парцали за промишлеността.

Текстилните материи, които не са подобаващи за директна повторна приложимост като облекла или парцали, и други боклуци, отделени в процеса на подбиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за преработване и оползотворяване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР