Близо 11 процента от българите са готови да гласуват за

...
Близо 11 процента от българите са готови да гласуват за
Коментари Харесай

Всеки десети би гласувал срещу пари или по принуда

Близо 11 % от българите са подготвени да гласоподават за избран претендент или партия против пари или по насила. Това демонстрира проучване на " Галъп интернешенъл " за настройките към " подтиквано " или " наложено " гласоподаване.
Осем % се двоумят, а другите 81 на 100 са безапелационни, че не биха го създали.
Тези 11% се равняват условно на над 600 хиляди души - от общо към 5.5 милиона непрекъснато пребиваващи у нас и имащи право на глас. Към тях има възможност да се прибавят и известна част от тези 8% колебаещи се.
Според проучването най-високи са дяловете на тези, които си признават, че биха дали своят вот при тласък или насила, измежду най-бедните и ниско образованите. При ромите делът на склонните е 40%.
За поредна година се открива, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на искреност по въпроса за подвластния избор.
Това е и косвено отражение на демографската обстановка в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация измежду най-млади възрастови групи, се споделя в разбора от проучването. За немалка част от гласоподавателите би трябвало да бъде регистрирана икономическата невъзможност или работодателската насила.
От " Галъп интернешънъл " показват, че тематиката със подвластното гласоподаване, в това число за пазаруване на цели комисии, подправяне на протоколи и така нататък, става извънредно настояща в дните преди вота, като на разнообразни места се чуват разнообразни цени за глас – до 150 и даже до 200 лева Разликата при тази акция е, че става дума за локални избори, а с цел да подмениш вота в някое обитаемо място, е нужно не толкоз огромно количество гласове.
В случая има действителен залог на доста места, респективно подвластните вотове или неточните практики могат да повлияят в доста по-голяма степен, в сравнение с национални избори, разясняват социолозите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР