Близо 1000 души блокираха за около час центъра на София

...
Близо 1000 души блокираха за около час центъра на София
Коментари Харесай

Протестиращи поискаха оставката на кабинета

Близо 1000 души блокираха за към час центъра на София с искане за оставката на държавното управление . Първоначално протестиращите се събраха пред Народното събрание, след което се реалокираха пред Министерски съвет. Веднага по-късно блокираха придвижването по двата централни булеварда " Дондуков " и " Цар Освободител ".  Около 14.30 митингът се разположи на Орлов мост и блокира придвижването, към 15,40 ч. придвижването беше освободено,  съобщи кореспондент на ТОПНОВИНИ.

Основното искане на протестиращите е оставка на държавното управление.

Протестът е проведен от партия " Възраждане ". Сред протестиращите се виждаха и поддръжници на други извънпарламентарни обединения, пенсионери, младежи, както и  депутати от Българска социалистическа партия, като Таско Ерменков и Георги Свиленски . По думите на Ерменков партията му подкрепяла всеки, който желае да смъкна държавното управление, без значение от коя политическа мощ е. Затова щяло да е неестествено той да не е на открито дружно с протестиращите. Соцдепутатът отнесе ругатни от една от протестиращите, която опита да го изгони от митинга, съобщи БГНЕС.

Протестиращите не са съгласни с отхвърли от лв. и замяната му с еврото и настояха за референдум. Обявиха се и против контракта с Канада, прочут като СЕТА, утвърден на първо четене от Народното събрание.

Лидерът на придвижването Костадин Костадинов съобщи, че  са се събрали да изразят недоволството против ръководещите, които по думите му са отровили въздуха, откраднали водите, продали златото и изгонили бъдещето на България ". " Защото, държавното управление е нездравословно “, сподели още Костадинов.

" Демокрацията е учредена на диалози и разговор. Искаме да разберем по кое време държавното управление ще се отдръпна от властта и по кое време ще има предварителни избори. Ако толкоз държат на България да е в еврозоната, дано да свикат референдум “, безапелационен е Костадинов. " Надявам се уредниците на митинга да не нарушават реда, тъй като те носят отговорност за това ", разяснява по-рано вътрешният министър Младен Маринов. " Когато се съберат доста хора на едно място и те не са обединени от обща концепция, постоянно опция за провокация. Винаги сме обезпокоени, когато се провеждат протестни мероприятия и не бихме могли да определим кръга от лицата, които биха ги посетили. Всеки е свободен да взе участие в митинг и по тази причина сме мнителни да не се появят провокатори. Полицаите са там да опазват публичния ред и всяко деяние против тях се санкционира строго от закона ", изясни той.

Тази заран, на влизане в Народното събрание, депутатите пък бяха посрещнати от деятели на " Грийнпийс България " , които желаят ограничения за по-чист въздух в България. Активистите бяха подготвили за народните представители аудиозаписи на мощна кашлица, с цел да напомнят, че изгарянето на въглища е един от главните източници на атмосферно замърсяване.

„ Искаме да им покажем значимостта на казуса, обвързван със замърсяването на въздуха - че вреди на здравето ни “, сподели Меглена Антонова от организацията. Тя уточни, че  най-потърпевши са обитаемоте места, които се намират към въглищните електроцентрали - „ Перник, Гълъбово, Големо село покрай Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.  Там се записват превишавания на алармените прагове със серен диоксид “, изясни Антонова, съобщи БНР.

Демонстрантите настояват  държавното управление да изготви явен проект за прекосяване към възобновими енергийни източници , както и да се забрани изгарянето на боклуци във въглищните електроцентрали.

В дълготраен проект приканват въглищните мощности да бъдат затворени до края на 2030 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР