Близо 100 школски автобуса и техните шофьори са хванати в

...
Близо 100 школски автобуса и техните шофьори са хванати в
Коментари Харесай

100 школски автобуса хванати в нарушения

Близо 100 ученически рейса и техните водачи са хванати в нарушавания при масираните инспекции към началото на образователната година. Шофьорите най-често нямат преминат психически тест или карат с изтекла карта за подготовка. Автобусите пък постоянно са с износени гуми, без механически обзор или с изтекли документи за пожарогасителите, демонстрират данни от взаимната инспекция на ИА „ Автомобилна администрация “ и Министерство на вътрешните работи.

През септември са тествани 1611 учебни рейса дадени са 71 наставления за премахване на позволени несъответствия. Съставени са 26 акта на водачи, като на тях ще им бъдат наложени наказания. Съставени са 3 акта за осъществяването на транспорт с рейсове без предпазни колани за лидера и пасажерите. Предвидената глоба за превозвачите, които не съблюдават разпоредбите, е 3000 лв.. 50 лв. пък би трябвало да заплати пасажерът, в случай че не си постави колана. Ако рейсът не е оборудван с видеорегистратор, компанията ще би трябвало да заплати санкция от 1500 лева

Автобусите за деца са снабдени с колани, само че водачи разясняват пред „ Монитор “, че децата рядко ги поставят, а и учителките, които ги съпровождат, също не ги окуражават да го вършат. Пред автомобилната администрация обаче няма водач, който да си признава, че не кара децата да са с сложени колани. Сравнително хлабави са и условията за водачите които возят деца. Законът изисква едвам две години стаж зад кормилото на рейс, с цел да можеш да подкараш возило с дребни пасажери. Има и наложителна минимална възраст от 25 години за заемане на длъжността. Законът изисква и уредникът на пътуването да обезпечава безвредното качване и слизане на децата.

Най-често сигнали за нередности до някогашната ДАИ подават обезпокоени родители, които виждат забележими проблеми с рейсовете. Инспекторите биват уведомявани за счупено стъкло или огледало за назад виждане и пращат екип на инспекция. Службата към транспортното министерство нямат пълномощия да реагират при позвънявания, че водачът е в нетрезво положение. Тогава на място отиват служители на реда.

Преди началото на образователната година са осъществени инспекции в предприятията на рейсовете и водачите. Проверена е техническата редовност на рейсовете, правоспособността на водачите – нужна възраст, стаж и документи за осъществяване на този тип транспорт. Най-честите наставления са за липса на табели за транспорт на деца заверки на пожарогасителите, промяна на износени гуми, прекосяване на механически обзор или издаване на уверение за спомагателен обзор за инспекция на оборудването им. През годините общините и учебните заведения в страната са получили от просветителното министерство над 1500 учебни рейса с друг брой места.

Но Автомобилна администрация няма данни какъв брой е междинната възраст на автопарка. Автобусите не са предопределени единствено за средищните учебни заведения, а и за съществени, междинни, обединени, профилирани и професионални школа, чиито възпитаници живеят отвън обитаемото място. След промени в нормативната уредба от учебния транспорт към този момент могат да се възползват всички възпитаници с право на безвъзмезден превоз до 18 година, а освен предпочитано учениците до 16 година от средищните учебни заведения. През предходната образователна година безвъзмезден превоз употребяват общо 88 920 деца в наложителна предучилищна възраст и възпитаници от 1-ви до 12-и клас. От тях с учебни рейсове се транспортират 44 938 деца и възпитаници.

Останалите се възползват от публичен превоз, за който получават безвъзмездни абонаментни карти. МОН купи 120 нови рейса 120 нови рейса са обезпечени за пътуващите възпитаници на старта на новата образователна година. Те са закупени от 20-те млн. лева, които кабинетът отпусна през май. Тогава от просветното ведомство изследваха какви са потребностите на учебни заведения. Така са били подадени над 800 поръчки за рейсове. Затова и от МОН са планували закупените транспортни средства за пътуващите възпитаници да бъдат по-голям брой. Миналия месец просветителният министър Красимир Вълчев обаче изясни, че това не е се осъществило, защото множеството учебни заведения желали по-големи транспортни средства, които били и по-скъпи от по-малко локалните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР