Близо 100 млн. евро за чиста енергия ще вложат в

...
Близо 100 млн. евро за чиста енергия ще вложат в
Коментари Харесай

Близо 100 милиона евро за чиста енергия ще вложат австрийски фирми у нас

Близо 100 млн. евро за чиста сила ще вложат в България австрийски компании през идната година. Това разгласи министър председателят на Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер, която е на публично посещаване у нас. Какви ще бъдат предпочитаните области на съдействие сред двете страни?

Австрия остава измежду най-големите вложители у нас. Приоритетните области на съдействие сега са енергетиката, цифровата съгласуваност и високите технологии. На срещата сред премиера на Долна Австрия и българския министър-председател още един път са доказани положителните връзки сред федералната провинция и нашата страна.
Екатерина Захариева - министър на външните работи: Долна Австрия е един от значимите търговски сътрудници за България. За 2018 година износът от България е 127 млн. евро, а вносът е 75 млн. евро.
Екатерина Захариева изрази убеденост, че австрийският еврокомисар Йоханес Хан, който дава отговор за финансите ще помогне за обезпечаването на финансирането на външните граници в Евросъюза, каквато е България.

Екатерина Захариева: Говорихме за това, какъв брой близки са позициите на България и Австрия по европейските въпроси, кохезионната политика какъв брой значима е за двете страни, и че би трябвало да защитим през идващия бюджет.Йоханна Микл-Лайтнер: Имаме доста провокации, с които би трябвало да се оправим дружно - в центъра на външната политика слагаме поддръжката за западните балкани, повишение на сигурността на страните членки на Европейски Съюз, запазване на външните граници.
Предвижда се Долна Австрия да влага в зелена стопанска система у нас.

Йоханна Микл-Лайтнер: Регионите могат да се развиват единствено тогава, когато има съвременна иnфраструктура. Tова не значи единствено да се строят пътища и мостове, а също по този начин да имаме общи планове в региона на оптичния интернет, преработката на боклуци, повишение на качеството на питейните води, отбрана на климата.
Долна Австрия се интересува и от опита на Пловдив като европейска столица на културата, защото счита да кандидатира собствен град през 2024 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР