Близо 100 милиона лева отпусна на днешното си заседание правителството

...
Близо 100 милиона лева отпусна на днешното си заседание правителството
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна допълнителни 100 млн. лв. за болниците

Близо 100 милиона лв. отпусна на днешното си съвещание държавното управление за активността на лечебните заведения, които обезпечават над 50 на 100 от легловия си потенциал за лекуването на пациенти с COVID-19, за ремонтни, строителни действия и нова инсталация в огромни лечебни заведения. 

" Всичко, което вършим, вършим го за докторите и за хората. Благодаря на всички медицински лица, които са на своя пост и в следствие броят на излекуваните стартира да става повече или колкото броя на инфектираните, което се дължи извънредно на вашите дейности ", заяви премиерът Бойко Борисов на съвещанието на Министерския съвет.

По бюджета на Министерството на здравеопазването се утвърждават спомагателни 65 милиона лв., 50 милиона лв. от които са за 55 лечебни заведения, приемащи пациенти с COVID-19, и подготвени да обезпечат над 50 на 100 от легловия си потенциал за заболелите от новия вирус. Останалите 15 милиона от сумата са за пазаруването на бързи антигенни проби за диагностика на българските жители. 

С разпореждане на Министерския съвет е повишен капиталът на болница " Пирогов " с 14 995 760 лв.. Средствата са за строително-монтажни работи и за пазаруване на здравно и немедицинско съоръжение за потребностите на лечебното заведение.

" В рамките на няколко години този знак на българската медицина и за българите - " Пирогов "  беше реновиран клиника по клиника. Това, за което упорстваха хирурзите, в този момент ще го има - нови най-модерни операционни ", подчерта премиерът Борисов. 

" Благодарение на отпуснатите средства, ще бъде приключен цялостният цикъл на модернизиране на най-голямата незабавна болница в България. Ще бъдат приключени мултифункционалното незабавно отделениe, 7 клиники и 17 операционни зали. Приключен е и ремонтът за енергийна успеваемост на всички здания в болничното заведение ", обясни директорът на " Пирогов " проф. Асен Балтов. 

Правителството отпусна също 15 милиона лв. на столичната болница " Света Екатерина " за пазаруването на съвременна здравна инсталация за новопостроения блок Б. 3,5 милиона лв. ще получи и Александровската болница за строителство, ремонт и съоръжение. С финансирането част от постройките на болничното заведение ще бъдат реновирани, планува се също построяването на детска градина за децата на работещите медицински екипи в региона.

Допълнително финансиране от 1 милион лв. получава и МБАЛ " Св. Анна " във Варна за реновиране на фасадата на лечебния блок на лечебното заведение. Средства в размер на 450 000 лв. се отделят и за общинската болница в Нова Загора.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР