Близо 100 камиона и 70 автобуса блокираха днес в 10.00

...
Близо 100 камиона и 70 автобуса блокираха днес в 10.00
Коментари Харесай

Протест посреща Меркел и Макрон в София, 100 тира на „Цариградско шосе”

Близо 100 камиона и 70 рейса блокираха през днешния ден в 10.00 часа лявата лента на придвижване към центъра на бул. „ Цариградско шосе” в София. Планирано е митингът да продължи до 17 часа.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ГАЛЕРИЯТА

С лозунги „ Има ли място за нашия бизнес в ЕС”, „ Европа на две скорости = на заден ход на България” и „ Транспортен пакет 1 и 2=Exit”, превозвачи от цялата страна показват против новите правила за работа в Европейския съюз, въведени с така наречен закон „ Макрон”.

Московски: Продължават договарянията за пакета "Макрон "

Борисов и държавното управление срещу закона „ Макрон “

Глад за тираджии, дефицит на искащи при 2000 евро заплата

Той задължава водачите да почиват вкъщи 45 часа на всеки три седмици и да спят в хотели. След третия ден в друга страна от Европейски Съюз би трябвало да им се заплаща по нормите за командировки там. А така наречен „ каботаж” – потреблението на български компании за транспорти в границите на други европейски страни, на процедура се не разрешава.

Според превозвачите новите правила целят да им се отнеме бизнеса в интерес на западните им съперници. Родните компании настояват, че тези рестриктивни ограничения, ще доведат до банкрути, както в интернационалния превоз, по този начин и в автобусния.

В 13.00 ч. превозвачите потеглят на шествие от площад „ Македония” към НДК, а задачата на митинга е европейските водачи, които са в София да ги видят и чуят техните претенции, и да не позволяват транспортният бизнес в България да бъде погубен.

Проблемът е във фокуса и на държавното управление, и на опозицията. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова помоли за поддръжка против закона „ Макрон”, другите социалистически партии в Европейски Съюз.

Премиерът Бойко Борисов пък съобщи, че договаря с европейските водачи за анулация на противоречивите ограничения.

„ Очаквам с Меркел и Макрон да намерим решение за превозвачите. Снощи до 02:30 часа текст по текст, всичко съм им обяснил”, съобщи Борисов преди началото на срещата на Върха ЕС-Западни Балкани в НДК.

По думите на премиера главният мотив на Германия и Франция е, че нашите водачи биват третирани по неприятен метод от работодатели си.

„ Най-важният въпрос е нахалството и наглостта на част от лобистите в избрани страни, най-много Франция, които се пробват по един антиевропейски метод да основават евроскептицизъм. Те разглобяват Европейски Съюз. Опитват се да откраднат един цялостен български бранш. Опитват се с непазарни способи да вкарат административна спънка, тъй че българските превозвачи да банкрутират и да могат да вземат техните служащи там като гастарбайтери. Това е безпрецедентно”, съобщи пред NOVA евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки.

„ Подкрепям митинга на превозвачите и организираме подобен и в Брюксел. Там ще бъдат и поляци, унгарци и румънци – всички наранени. Трябва да създадем повече от скандал”, счита той.

„ Форумът в София дава опция водачите да видят, че има действителен митинг на превозвачите. Ще видят и поредната политика на страната. Българското държавно управление съобщи нашата позиция още предходната година, а точно, че не сме съгласни с рестриктивните мерки в сектора”, разяснява от своя страна евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.



За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР