Близо 100 000 лв. са събрани на два благотворителни бала

...
Близо 100 000 лв. са събрани на два благотворителни бала
Коментари Харесай

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ

Близо 100 000 лева са събрани на два благотворителни бала предходната година за доизграждане на храма „Св.Патриарх Евтимий“ във ВТУ. Основен основател за издигането на църквата е предприемачът Стефан Шарлопов, а родолюбивата идея е подкрепена от негови бизнес сътрудници, другари, съидейници и сътрудници от студентските години във Великотърновския университет, Съвета на настоятелите и църковното настоятелство. Събраните средства са употребявани за довършителни строителни действия по храма – доизграждане на куполите, меден обков, дограма, изолираност на стените и измазване.

Националната благотворителна акция продължава и сега. Средствата, които в този момент се набират, са предопределени за цялостното интериорно офомление на християнския дом – фрески, проектирането и направата на иконостаса, иконите, църковна мебел и утвар.

Във великотърновската Алма матер уважиха деня на Свети Патриарх Евтимий-духовник, литератор и православен светец, който е и най-известният патриарх на България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и създател на Търновската книжовна школа.

В университетския храм свещеноиконом Славчо Иванов, протосингел на Светата Великотърновска митрополия, отслужи празничен акатист. Деня на Св. Евтимий почетоха ректорът проф. доктор Христо Бонджолов, проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, ректор на ВТУ от 1999 до 2007 година, по чиято концепция стартира построяването на църквата, деканът на Православния богословски факултет доцент Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и чиновници в образователното заведение.

След службата пред паметника на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, бяха поднесени цветя на благодарност от академичната общественост на Великотърновския университет.

„Идеята за построяването на академични храм, носещ името на Свети Евтимий, Патриарх Търновски, се заражда през 2002 година Тя е на тогавашния ректор на Великотърновския университет проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, който я приема драговолно и стартира нейното реализиране. Решено е университетският храм да бъде построен на източната страна на площадката под Ректората на Великотърновския университет“, напомнят от ВТУ.

Да има черква, носеща името на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, точно на Света гора, не е идея единствено на Великотърновския университет, а е общобългарска идея – на това място е бил манастирът „ Св. Троица ”, люлка на Търновската книжовна школа, чиято историческа задача е оказала голямо и позитивно въздействие за духовното развиване на българския народ като нация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР