Близо 100 000 души излязоха на протест на централния площад

...
Близо 100 000 души излязоха на протест на централния площад
Коментари Харесай

Многохилядна демонстрация в Прага срещу чешкия премиер

Близо 100 000 души излязоха на митинг на централния площад " Венцеслас " в Прага с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш. Това е най-голямата проява в страната от десетилетия, съобщи БГНЕС.
64-годишният милиардер предходната година беше упрекнат в присвояването на близо 2 милиона евро от европейски фондове като одитна инспекция на Европейска комисия откри, че при Бабиш е налице спор на ползи, защото е по едно и също време и политик, и предприемач.
Протестът е най-масовият от серията демонстрации, почнали в края на април с искане за оставката на Бабиш и неговия правосъден министър Мари Бенешова, която е обвинена във възпирането на всевъзможни престъпни следствия против премиера.
Европейска комисия подозира, че Бабиш, който е вторият по благосъстояние човек в Чехия, към момента получава облаги от компанията " Агроферт ", която е основал. Премиерът трансферира на частен фонд през 2017 година акциите си в компанията – няколко месеца преди да заеме поста, с цел да избегне спор на ползи. Но съгласно обществените регистри на Словакия, където в роден Бабиш, той и брачната половинка му още попадат като притежатели на компанията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР