Близо 10% от децата у нас са опитвали поне веднъж

...
Близо 10% от децата у нас са опитвали поне веднъж
Коментари Харесай

Дилъри зарибяват деца със сладкиши и шоколад с дрога

Близо 10% от децата у нас са опитвали най-малко един път опиати. Информацията е на Агенция „ Митници “. Все по-често дилърите на опиати зарибяват децата и тинейджърите посредством обществените мрежи или разнообразни приложения за връзка, които елементарно се конфигурират на мобилни телефони.
Най-масовият опиат, който се засича измежду малолетните, е марихуаната поради ниската й цена, оповестява пред БНР Стефан Бакалов от бранша за битка с трафика на дрога към Агенция „ Митници “.

Според специалистите, дилърите употребяват разнообразни способи за зарибяване на евентуалните си жертви. Сред тях даже и прекопирване на някои от най-известните марки сладкиши и шоколади. Така децата се залъгват и купуват не оригинала от шоколад, а копия, в състава на който има дрога.

Все по-често дилърите на опиати зарибяват децата и тинейджърите посредством обществените мрежи или разнообразни приложения за връзка, които елементарно се конфигурират на мобилни телефони. Чрез подправена идентичност, продавачите на дрога съумяват да се доберат до профили на възпитаници и да им я оферират.

" Дилърите към този момент не са отвън учебното заведение, те са вътре, те са в класовете. Ако преди години този бизнес беше проведен от групировки, то в този момент към този момент не е по този начин. Сега двама-трима тинейджъри, които са малко по-креативни, съумяват да си вземат опиати по интернет и по-късно ги популяризират сред техните съученици. Това е извънредно сериозен проблем, може би към 10% от децата са употребявали опиати. В учебните заведения си приказваме страхотни неща, които няма да ги видиме в статистиките. Процентът на редовно употребяващите е може би по-малък от 10%, което е хубаво, защото в множеството развити страни тинейджърите, които използват опиати са 30-40 % ", споделя още Бакалов.

Най-често срещаните опиати са марихуаната и синтетика, поради ниската си цена, само че в последните години се забелязвапо-нова наклонност измежду разпространяването.

" Марихуаната е доста всеобща. Тя е станала към този момент като част от културата. Също синтетични опиати, най-различни типове, метамфетамини, амфетамини, които се създават и у нас, и в чужбина. Има и 12-годишни, които използват синтетични опиати. Всеки опиат е рисков, само че синтетичните са изключително рискови, даже те изместват хероина и кокаина от пазара. Но последната година и половина, наркогрупировките, които отглеждат опиати в Афганистан, направиха свръхпроизводство, 65 % се е повишил добивът на опиат от 2016 година до момента. Съответно цената на хероина и опиума е паднала фрапантно - с към 80% ", разяснява Стефан Бакалов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР