Близо 10 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Кремиковския манастир

...
Близо 10 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Кремиковския манастир
Коментари Харесай

Кремиковският манастир ще бъде превърнат в духовен център на Софийска област

Близо 10 млн. лева ще бъдат вложени в Кремиковския манастир за превръщането му в нравствен център на Софийска област. Мащабното задание, което включва строително-ремонтни и консервационни действия на един от най-старите храмове по нашите земи, започва през днешния ден и е със период на осъществяване от 24 месеца. Финансирането на плана включва 8 млн.лв. от ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 “ и 2 млн.лв. нисколихвено кредитиране, което се отпуска от Фонда за стабилно градско развиване, опериращ в София, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и ръководите на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова по време на представянето на плана. На събитието участваха и игуменът на Кремиковския манастир „ Св. вмчк. Георги Победоносец “- свещеноиконом Серафим, представители на фирмата– реализатор на дейностите, проектанти, архитекти, специалисти от Фонда и други

„ Започваме огромна и знакова инвестиция, която ще ни върне към духовността, към полезностите ни, към морала и добродетелите ни “, разяснява зам.-министър Николова. Тя регистрира, че за първи път по европейската стратегия за районно развиване се дава опция да бъдат финансирани религиозни храмове с национално значение. „ В сегашния програмен интервал дружно с Фонда на фондовете успяхме да структурираме мярката, подкрепяща туристическия бранш да финансира обектите с религиозна устременост. Така освен ще консервираме и ремонтираме част от храмовете, само че и ще им даваме опция за в допълнение развиване и привличане на гости “, посочи Николова.

Основните действия, които ще бъдат осъществени в Кремиковския манастир включват реституция, консервация, ремонт на покрива и дренаж на средновековната черква „ Свети Георги ” в двора на Кремиковския манастир. В нея се пазят едни от най-старите фрески в Европа. За гости ще бъдат показани и археологическите разкопки в региона, които включват шест културни пласта. Мястото ще стане привлекателно за от ден на ден гости с построяването на Северно манастирско крило, в което ще има информативен център „ Софийска Света гора ”, музейна експозиция с интерактивно съоръжение, с което ще се показа голямото значение на всички 40 средновековни манастири към София, магерница за 100 души, параклис и камбанария. Ще бъдат построени и специфични манастирски работилници, където посетителите ще могат да научат тънкостите в производството на сладка и сиропи от набрани в региона плодове. Ще има проведени ателиета за разпространение на обичайни за мястото занаяти. С беседи по вероучение, музика и изкуство, деца и младежи ще бъдат запознавани с християнската религия в безвъзмездни летни лагери. Само за предходната година през лагерите са минали 550 деца на друга възраст. Планирани са и нови отшелнически килии със лични хигиеничен възел, стаи за нощувка.

Освен Кремиковският манастир по програмата се прави ремонт и на други два знакови обекта - Видинската синагога и църквата " Свети Архангел Михаил " в гр. Рила, като общата инвестиция е 22 млн.лв.

Деница Николова добави, че задачата на този вид планове е да се осъществят действия, които носят доходи за храмовете. С тях те изплащат отпуснатите нисколихвени заеми, а и се обезпечава пресен финансов запас, който да се реинвестират в други сходни начинания.

Зам.-министър Николова подсети, че в сегашния програмен интервал по Оперативна програма “Регионално развитие” са обезпечени 370 млн.лв. за осъществяване на планове с нисколихвени заеми, главно в областта на туризма, културата и спорта. Очаква се дружно с привлечените капитали от фондовете за градско развиване вложенията да доближат 1 милиарда лева Към момента 20% от ресурса към този момент е вложен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР