Близо 10 милиона деца по света може никога да не

Близо 10 милиона деца по света може никога да не ...

10 милиона деца по света може да не се върнат в училище след карантината.


Близо 10 милиона деца по света може никога да не се върнат в училище след карантината заради икономическите последици от коронавирусната пандемия. Това заяви британската неправителствена организация "Спасете децата" (Save the Children), предаде Франс прес.

Още преди пандемията 258 милиона деца и юноши на планетата не бяха обхванати от образователните системи. Около 1,6 милиарда ученици и студенти са били принудени да прекъснат занятията си заради новия вирус, се казва в доклад на сдружението.

"За пръв път в историята на човечеството се обърква образователният процес на цяло поколение деца", изтъква организацията.

Тя призовава правителствата и дарителите да откликнат на "спешната ситуация в образованието по света", подчертавайки, че до края на годината 9,7 милиона деца може завинаги да се разделят с училището.
В противен случай неравенството, съществуващо и сега "между богати и бедни, между момчета и момичета, ще експлодира", предупреждава в комюнике г-жа Ингър Ашинг, генерален директор на "Спасете децата".

Според организацията в случай на "среден бюджетен сценарий" разходите за образование в най-бедните страни може да намалеят до година и половина със 77 милиарда долара. А при най-лошия сценарий, ако правителствата пренасочат част от средствата за образование към борбата с пандемията, този спад може да достигне 192 млрд. долара.

Източник: mediapool.bg