Близо 10 години след фалита на Lehman Brothers, очерталото се

...
Близо 10 години след фалита на Lehman Brothers, очерталото се
Коментари Харесай

Световният растеж се ускорява, но призракът на дълга все още броди

Близо 10 години след банкрута на Lehman Brothers, обрисувалото се ускорение на международния напредък тази година евентуално ще продължи и през 2018-а, подкрепено от главните мотори на международната стопанска система, само че призракът на дълговата рецесия продължава да броди.

Всички лампи на таблото свят в зелено: чака се Съединени американски щати през 2018 година да продължат един от най-дългите цикли на напредък в историята си, нововъзникващите пазарни стопански системи се възвръщат след мощния удар от 2014 година, Китай си остава локомотивът, а страни като Бразилия излизат от рецесията. Най-сетне еврозоната, последният регион, който хвана влака на растежа, възвърне в забележителна степен тонуса си.

" Кризата, която удари нашия континент (...), към този момент е зад тила ни и имаме учредения да мислим, че този напредък е дълготраен ", със удовлетворение съобщи еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Международният валутен фонд (МВФ) и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) залагат на напредък от 3,7% идната година и са си върнали оптимизма, на който рядко даваха израз през последните десетина години. Той контрастира с скептицизма, който се ширеше единствено преди една година след вота за Брекзит и избирането на Доланд Тръмп с неговата протекционистка стратегия.

Международните институции въпреки всичко не бързат да насърчават повсеместен възторг и приканват страните да се възползват " от положителното време, с цел да ремонтират покрива ", както не един път е повтаряла ръководещият шеф на МВФ Кристин Лагард. Казано по-ясно, в този момент е моментът да се създадат промените, които ще разрешат да се устои по-добре на бъдещи стихии.

Още повече, че рисковете от нова рецесия не са изключени: МВФ, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и мнозина икономисти все по-често предизвестяват в последно време, че има рискове от възходящо задлъжняване на частния бранш, в миг когато Управлението за федерален запас и Европейската централна банка последователно завършват политиката си в поддръжка на бизнеса през последните години.

Компании " зомбита "

" Задлъжняването на семействата и фирмите доближи рекордни нива в редица страни ", установи наскоро генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия, откроявайки най-много фирмите наричани " зомбита ". Те оцеляват като се финансират с помощта на евтини пари и могат " да се удавят ", когато лихвите още веднъж тръгнат нагоре.

" Това е същински проблем ", изяснява експерт по държавния дълг, който пожела анонимност. " Задлъжняването на компании в някои огромни страни с нововъзникваща пазарна стопанска система става прекомерно огромно и за някои от тях се трансформира в свръхзадлъжняване, а затова основава компликации при изплащането, когато лихвите ще се покачат ", изясни този източник.

" Щом една от тези компании стане систематична, страната ще бъде принудена да излива в нея пари, с цел да я избави, предизвиквайки прекачване на частния дълг към държавния ", както стана след финансовата рецесия от 2008 година, когато страни като Испания или Ирландия трябваше да избавят банките си.

Балонът на биткойна 

Този път основно Китай е в светлината на прожекторите. МВФ предизвести при започване на декември, че банките на азиатския колос са зле въоръжени, с цел да дадат отпор на трайните финансови опасности, тъй като тези " компании зомбита " оцеляват само с помощта на заемите, а взривът на капиталовите артикули не е контролиран добре.

На фона на тази обстановка Гурия изрази доверие в китайските управляващи: " Да, това е проблем. Да, той е прочут и той бе открит, само че като се имат поради опциите на китайските управляващи бързо да реагират по въпроса и мислим, че ситуацията не е оставено без надзор ", съобщи той.

В края на тази година биткойнът, виртуалната валута, която постоянно се разказва като " умозрителен балон " и която не стопира да слага нови и нови върхове, се очерта като източник на опасения на пазари, още повече, в случай че купувачите й влизат в задължения, с цел да я придобият.

" Опасното е съчетанието на балон и задлъжняване ", изясни икономистът госпожа Аниес Бенаси-Кере. " Не мисля, че явлението биткойн ще бъде от подобен мащаб, че да дестабилизира пазарите, само че същото се твърдеше и за високорисковите ипотеки ", заемите, които бяха в основата на рецесията, изясни тя, призовавайки за зоркост.

Антонио Родригес, Франс прес

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР