Близо 10 часа продължи първото заседание на смесената македонско-българската комисия,

...
Близо 10 часа продължи първото заседание на смесената македонско-българската комисия,
Коментари Харесай

10 часа заседава комисията за историческите спорове със Скопие

Близо 10 часа продължи първото съвещание на смесената македонско-българската комисия, която би трябвало да почисти историческите разногласия сред двете страни, предава. Срещата се организира в Скопие и е първата след 10-месечно спиране.

Днешните полемики завършиха без изказвания, а при започване на деня ръководителят от българска страна професор Ангел Димитров сподели:

" Човек постоянно стартира с положителни упования, пък какво ще стане, ще забележим. След повече от една година човек се надява да има някакъв резултат ".

Работата на Комисията първо беше блокирана от разногласието за Гоце Делчев, а след това и замразена поради политическата конюнктура и свикването на предварителни избори в Република Северна Македония. Възобновяването на работата на историците беше предшествана от посещаване предходната седмица в София на македонския външен министър Буяр Османи. След визитата македонски медии и водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски оповестиха, че България е поискала да бъде подписан нов контракт, сходен на Преспанския, с който да има ново определение за македонска нация. Управляващите в Скопие изрично отхвърлят да е поставяно такова искане. Днес външният министър Османи повтори предизвестието на премиера Зоран Заев, че страната би трябвало да е подготвена за вид началото на договарянията за еврочленство да бъде блокирано от някоя от страните в Европейския съюз на всеки стадий от преговорните глави

" При всички тези 131 стъпки може да се случи една страна-членка да не даде позволение за вторият стадий. Мисля, че има схващане от двете страни за значимостта на момента ".

В изявление за македонската телевизия Телма през вчерашния ден президентът Стево Пендаровски също успокои хората.

" Никой няма желание от българската страна, даже вербално за смяна на Устава. Няма, това е несъмнено ".

Вместо това Пендаровски разгласи, че Република Северна Македония е подготвена да подпише декларация, с която препотвърждава уговорката си да извършва подписаният през 2017-та година Договор за добросъседство с България.

Утре не престават полемиките, а изказванията са планувани след 19:30 ч. българско време. Според изявления в македонски медии, които се базират на анонимни източници, не се чака пробив в договарянията сред българските и македонските историци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР