Близо 1 млрд. лева е спечелила страната ни от културен

...
Близо 1 млрд. лева е спечелила страната ни от културен
Коментари Харесай

Страната ни с 1 млрд. лева приходи от културен туризъм

Близо 1 милиарда лв. е спечелила страната ни от културен туризъм през предходната година, което е 1/3 от приходите в бранша. Това разгласи шефът на Института за разбори и оценки Румен Драганов.

Секторът стартира бурното си развиване още през 2017-а, като визитите на чужденци се усилват с всяка минала година. Експертите регистрират растеж от 18-22% и по този начин броят на туристите, които влизат в страната ни за туризъм в градска историческа среда, е достигнал 3,5 милиона души. За съпоставяне преди две години броят им е бил 1,1 млн. души. Общият брой на непознатите туристи у нас пък е бил 11,7 милиона души.

През последните няколко години следим бурно развиване на културния туризъм Обясняваме си го с нискотарифните самолетни компании, които летят от 28 летища. Те усилиха доста броя на туристите, които идват у нас изключително през есента и пролетта. Тези визити не са свързани с морски или ски туризъм “, разяснява Драганов пред Монитор.

Чужденците, които идват у нас за културен туризъм, са за къс интервал - най-вече за уикенда, употребяват рентакар и посещават разнообразни обитаеми места. Те са най-вече от европейски страни. „ Интересно е, че тези туристи търсят места, свързани най-вече с младежи и планове за модерни изкуства. Нещо, което не е типично за българските младежи “, разяснява Румен Драганов.

Друг забавен миг е, че непознатите туристи са заинтригувани не толкоз от мъртвата история и артефакти, а по-скоро търсят живата просвета и изкуството на танца и музиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР