Близо 1 млн. дка са т.нар. пропаднали заради сушата площи,

...
Близо 1 млн. дка са т.нар. пропаднали заради сушата площи,
Коментари Харесай

Сушата погуби реколтата от 1 млн. декара

Близо 1 млн. дка са така наречен пропаднали поради сушата площи, от които няма да се получи годишна продукция. Това в никакъв случай до момента не се е случвало, съобщи земеделският министър Десислава Танева при визитата си в Кнежа. Всички, които имат 100% пропаднали площи, ще бъдат обезщетени посредством държавна помощ през есента. Основните провали са върху добивите от зърно в 6 области на Източна България.

Сектор “Зърнопроизводство ” е най-конкурентоспособен и резистентен, само че тази година ще работи на загуба, разяснява Танева. Именно насъбраната през годините финансова непоклатимост щяла да им разреши да продължат да развиват активността си. Земеделците щели да бъдат подкрепени и за идната сеитба с заеми от 25 лева./дка за семена и торове.

Добивите от пшеница са сред 4,6 и 4,7 млн. т. За самун, фуражи и семена трябват 1,5 млн. т, по тази причина има възможност за експорт на към 3 млн. т. Засега експортът бил с 34% по-малък, в сравнение с по същото време на предходната година.

2020 година е най-тежката за земеделския бранш поради огромната суша, само че стопаните ще получат и най-вече заплащания тази година - 1,7 милиарда лева до декември, сподели Танева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР