Близкият Изток ще изпревари Русия по добив на природен газ

...
Близкият Изток ще изпревари Русия по добив на природен газ
Коментари Харесай

Rystad Energy: Близкият Изток ще изпревари Русия по добив на газ към края на 2019 г.


Близкият Изток ще изпревари Русия по рандеман на природен газ към края на тази година и през идващото десетилетие. Това се споделя в проучването на норвежката консултантска компания Rystad Energy. Според прогнозата, добивът на природен газ в района през 2020 година ще надвишават 730 милиарда куб м и ще е от порядъка на 920 милиарда куб м през 2030 година

„ В основата на растежа на добива ще нарастването на производството на катарското находище North Field “, счита вицепрезидентът и началник на отдела за проучването на пазара на газ Rystad Energy Карлос Торес, представен от организация Bloomberg.

Катар възнамерява да усили производството на полутечен природен газ (LNG) и да си резервира статута на максимален експортьор. Огромните ресурси от газ на шелфа на Израел също дават опция за увеличение на доставките на газ от Близкия Изток, което преди всичко ще е от изгода за европейските страни, написа още Rwstad. По данни на Bloomberg в това време добивът на газ в Русия ще е по-скромен, заради понижаване на производството от така наречен „ зрели “ залежи като Заполярное например

Докладът на Rystad Energy разяснява също по този начин и актуалният растеж на добива на природен газ, като специалистите означават невероятният растеж, реализиран от „ Газпром “.

„ Газпром “ е водач по размер на растеж на добива. Това е единствената компания, която е нараснала добива с повече от 1 млн. барела дневно за последните пет години. Този изумителен растеж е реализиран с помощта на създаването на обичайните газови залежи “, се отбелязва в отчета.

След „ Газпром “, само че с много огромна разлика се подрежда PetroChina – растеж на добива със 730 хиляди барела дневно, което се дължи на създаването на обичайните залежи, само че и на шистови такива.

Почетното трето място е за американската EQT – най-големият производител на шистов газ в Съединени американски щати и с нарастване на добива за пет години с 600 хиляди барела дневно или с 340 %.

Сред най-големите нефтогазови компании в света се отличава Вербовъчна разработка, добивът на която за интервала от 2014 година до 2018 година е повишен с съвсем 500 хил.барела дневно, което се дължи главно на плановете й в Близкия Изток и по-точно Ирак, само че също и на шелфа на Мексиканския залив.

В листата на 15-те най-бързорастящи компании на Rystard Enerdy влизат Вербовъчна разработка, Shell, Total, ENI. С сдържан ритъм на растеж при добива се подреждат дребни американски компании, добиващи шистов петрол и газ, като - EQT, Antero, EOG, Ascent Resources и Range Resources, само че прави усещане неналичието на огромни, като ExxonMobil, да вземем за пример.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР