Близкият изток попадна под кръстосания огън на хибридната война между

...
Близкият изток попадна под кръстосания огън на хибридната война между
Коментари Харесай

Мигрантска геополитика

Близкият изток попадна под кръстосания огън на хибридната война сред Запада и Русия, само че не на личен терен, както бе с Ирак, Сирия или Либия, а на хиляди километри на североизток - по границата Полша-Беларус.

В момента в Беларус има към 15 000 иракчани, сирийци и кюрди, в това число дами и деца, от които сред 2000-3000 се намират на самата граница в опит да я пробият, да влязат в Полша и да продължат към Германия, която е крайната им цел. Варшава твърди, че от началото на 2021 година е имало 33 000 такива опити.

Полша и Европейски Съюз упрекват беларуския автократичен водач Александър Лукашенко, че умишлено е предизвикал мигрантската рецесия. Твърди се, че Минск посредством свои посолства, консулства и туристически компании разпространявал в чужбина известия за елементарен достъп в Европейски Съюз. Вече в Беларус те са били прехвърляни до самата граница.

Няма мотив да се съмняваме в това изложение. Само че държанието на Минск е последица от хибридната война на Полша и Европейски Съюз против Беларус (косвено и против Русия), чиято кулминационна точка бе намесата им в протестната вълна в страната след преизбирането на Лукашенко през август 2020 година

Праведна ли обаче е тази война, даже Лукашенко да е деспот? Първо, Варшава е движена от реваншистки мераци, изразени по-рано тази година в най-чист тип от премиера Матеуш Моравецки: " Западните територии на Беларус исторически принадлежат на Полша ". И второ, ето мнението на работещата у нас беларускиня Альона Филатиева, представено в наша медия това лято: " Разказват ми моите близки какво става... Хората в Беларус желаят да живеят отново в това успокоение, което е било построено от нашия президент в продължение на години. Новите трендове в страната не водят до нищо и хората желаят това да спре и да живеят както преди ".

Не ще и подозрение, че в случай че хибридната война против Беларус бе победила, страната ѝ щеше да бъде разпарчатосана от приватизацията и полското въздействие, стопанската система ѝ би се сринала, а популацията щеше да обеднее. Жалката орис на прилежаща Украйна не оставя подозрения в сходна развръзка. Така Полша, по сходство на целия Запад, използваше свети другояче полезности като независимост и народна власт, само че за егоистични и разрушителни цели. Ако за Полша и Запада демокрацията е в действителност светая светих, трябваше да оставят Беларус на мира, щом народът ѝ си желае режима Лукашенко.

Освен това въпреки и деспот, Лукашенко бе задължен да отбрани страната си от подготвяната й съсипия и да противодейства на хибридната война, водена със наказания и политическото уединяване на страната му. В резултат той мина към хибридна контраофанзива с отхвърли да стопира мигрантите по пътя им към Полша и Европейски Съюз.

Да, Лукашенко изостри рецесията, само че Варшава няма моралното право да се изкарва негова жертва, най-малкото тъй като Минск не е подбуда за нея. Няма право и с различен мотив. Според последните известия Беларус е предложила съвещания за разрешаване на рецесията, само че полската страна давала " заето ". Това значи, че тя прави това, в което упреква Минск. Реваншистка Полша употребява мигрантите като оръжие в мини Студената война против източната си съседка: да я предизвика за дейности, които ще доведат до нови наказания, каквито към този момент се приготвят, или най-малкото самоцелно да й основава главоболия, като я остава сама да се грижи за мигрантите. Да не приказваме, че в Полша бяха изказани отзиви за изгодата от приемането на мигранти.

Очаквано съседската свада прерасна в геополитически конфликт сред " по-големите братя " на локалните участници - Запада в лицето най-много на Европейски Съюз и Русия. Страховете на Европейски Съюз от мигрантите са обясними и ненапълно оправдани, България не прави изключение в това отношение. Но филантропичният стон на Запада за клетите мигранти по границата няма по какъв начин да прикрие геополитическата му виновност за тяхната злополучна орис. А те са там поради зловредната и войнствената акция на Вашингтон с поддръжката на Европейски Съюз за усилване на западния хегемонизъм по света. Това че тази акция приключи с крушение в Близкия изток, Северна Африка или Афганистан не я прави по-малко пагубна за тези райони. Бежанците са там и поради отворените порти на Меркел от мигрантската вълна през 2015 година. Там са и поради колабиралата мигрантска политика на Европейски Съюз, която отново остава с двойно дъно. Брюксел не възразява Испания да приема хиляди мигранти от Африка, само че е срещу Полша да пусне 15 00 мигранти за Германия, която се крие зад полския тил. Европейски Съюз се кълне в правото за свободно придвижване на хората, само че утвърждава нарушаването на това право от Полша. В последна сметка Европейски Съюз би трябвало да смъкна маската и до покаже на какво държи повече - на свободно или лимитирано придвижване на хората.

Като цяло досегашното държание на Европейски Съюз също демонстрира, че няма нищо срещу да употребява мигрантската рецесия в хибридната война против Русия и съюзната ѝ Беларус под благовидния другояче аргумент за човечност. Брюксел към този момент е овладял технологията на Съединени американски щати да започва феномени и процеси, които не престават на автопилот по силата на закона за деяние и противопоставяне, само че най-после избират оня сектор от придвижването на процеса, който оневинява първопричината и нейния притежател, а изкарва жертвата като провинен.

За рецесията по границата съветският политолог Андрей Кортунов съобщи, че " върви политизация на казуса, който в противоположния случай би се разглеждал като чисто механически ". Съответно би бил и по-лесен за разрешаване. Появиха се известия, че Европейски Съюз обмисля опцията за договаряния с Организация на обединените нации и Беларус за репатриране на мигранти от границата през летището на беларуския град Гродно, като Европейски Съюз може да окаже финансова помощ за постигането на тази цел. В Брюксел считат също, че е витално значимо да се провежда филантропична помощ за бедстващите мигранти, каквато са подготвени да оказват НПО-та от Полша и Беларус. Ако това се случи, разрешаването на казуса в действителност ще навлезе в техническа фаза. В противоположен случай по границата Полша-Беларус ще продължи хибридната война с риск да прерасне във боен спор.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР