Близките на загиналия след изкачване на връх Лхотце български алпинист

...
Близките на загиналия след изкачване на връх Лхотце български алпинист
Коментари Харесай

Близките на алпинистa Иван Томов събират средства, за да върнат тялото му у нас

Близките на починалия след нанагорнище на връх Лхотце български планинар Иван Томов набират средства, с цел да може да бъде пренесено тялото му от Хималаите до България. Необходимата сума е сред 30 и 50 000 $, само че акцията може да коства и повече.

Русе

Дарения се набират към този момент и в Лондон, където Иван е работел, а и в Русия, където са част от роднините на фамилията. Това заяви бащата на русенеца Юрий Томов.

Първоначално от туристическото сдружение „ Приста “ - Русе, в което е членувал Иван, оповестиха, че младият мъж ще бъде заровен в скален процеп до базовия лагер.

По-късно обаче трансформираха решението си и поддържаха фамилията на Иван. Те също приканиха в обществените мрежи хората да се включат в набирането на средства за превозването в България на тялото на починалия планинар. Родителите споделиха, че са разговаряли с хора от експедицията, които са им дали обещание, че ще създадат всичко допустимо, с цел да смъкват тялото на по-ниско.
Юрий Томов, татко на алпиниста Иван Томов: Парите не са малко. За страдание Иван не е имал застраховка, от там идва казусът. Не знам Иван с кого го е споделял това, само че аз мисля, че никой планинар, човек не би желал да остане някъде. Всеки ще желае да бъде заровен при своите близки, както и ние като родители желаеме детето да е при нас, да си има гроб, да му създадем монумент.Елизавета Томова, сестра на алпиниста Иван Томов: Разчиствах стаята, в която е живееше и открих документ, в който е дарил доста пари на една раково болна жена. Даряваше кръв безплатно. Сега разбирам какви неща е правил за хората.  Има възможност тялото на Иван Томов да бъде свалено от връх Лхотце​ Има възможност тялото на Иван Томов да бъде свалено от връх Лхотце​
Има възможност тялото на починалия в Хималаите русенски планинар Иван Томов да бъде свалено от връх Лхотце. Това оповестиха от Туристическо сдружение „...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР