Близките на 18-годишния младеж, който беше прострелян от полицай и

...
Близките на 18-годишния младеж, който беше прострелян от полицай и
Коментари Харесай

Близките на Светослав, който почина при престрелка с полицията в София, ще заведат дело

Близките на 18-годишния юноша, който беше прострелян от служител на реда и по-късно умря в болничното заведение, ще заведат дело. Това сподели пред Българска национална телевизия майката на момчето Мария Богданова. Според нея в заключението на правосъдните медици, което е прочела, написа, че изстрелът е бил в тил и е засегнал белия дроб на сина ѝ.

Момчето беше простреляно по време на полицейско гонене по сигнал за обир. Днес прокуратурата повдигна още едно обвиняване на другите две момчета, негови съучастници - за обир, осъществен предната нощ.

Близките на 18-годишния Светослав, споделят, че не знаят да е имал проблеми с полицията. Младежът живеел дружно с по-големия си брат в жилището в " Ботунец ". Работил е като продавач в столичен мол.

" Светльо не е контингент на полицията. Мога да го потвърдя с обстоятелства. Мога да изкарам досие. Не може да приказват непрекъснато, че сина ми е ром. Моето дете е убито. По какъв метод, ще се потвърди, само че ще диря правдивост ", споделя майката на Светослав - Мария Богданова пред Българска национална телевизия.

" Потърсих го, само че не ми вдигаше телефона. Аз ли би трябвало да съм отговорна? ", добави още тя.

Майката към този момент е наела юрист, а поданици на " Ботунец " още веднъж я поддържаха. За поредна вечер живеещите в квартала излязоха на митинг, с цел да изразят недоволството си от дейностите на служителя на реда, довели до гибелта на техния комшия.

Според източници от следствието, служителят на реда е употребявал персоналното си оръжие, с цел да стреля, тъй като неговото изпаднало при преследването. Заради досъдебното произвеждане и вътрешната инспекция в Министерство на вътрешните работи, не получихме формален коментар.

Бившият зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи доцент Милен Иванов разяснява, че има специфични указания, съгласно които служителите на реда имат право да носят единствено служебно оръжие по време на промяна.

" Носенето на персонално оръжие по време на работа е неразрешено. Това е дисциплинарно нарушаване, само че то не трансформира по един или по различен метод правомерността на дейностите на полицейския чиновник ", сподели Милен Иванов.

Случаят обаче слага въпроса за подготовката на служителите на реда.

" За страдание в подготовката на полицейските чиновници липсва решаването на ситуационни задания с оръжията - нещо, което е извънредно значимо, с цел да могат те да добият убеденост, че правомерно вземат решение една или друга задача, с която ще се сблъскват в своята работа ", разяснява още Милен Иванов.

Все още не е ясно дали служителят на реда ще бъде притеглен като обвинен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР