Близки, роднини, колеги и почитатели се сбогуват с една от

...
Близки, роднини, колеги и почитатели се сбогуват с една от
Коментари Харесай

Колеги и почитатели се сбогуваха със Стоянка Мутафова

Близки, родственици, сътрудници и фенове се сбогуват с една от най-ярките и най-обичани български актриси Стоянка Мутафова. Десетки венци, измежду които на министерства, на парламентарните групи на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия, на театри от разнообразни елементи на страната, и други има пред Сатиричния спектакъл в памет на огромната актриса.

През февруари тази година Стоянка Мутафова означи 70-годишна театрална и кино кариера, както и 97-ия си рожден ден. Ролите ѝ са стотици. Въпреки многото ѝ функции в киното и малкия екран, Мутафова обичаше преди всичко театъра. Преди четири години Българският културен институт в Лондон предложи Стоянка Мутафова за книгата на върховете „ Гинес “ в категорията – „ Най-възрастна, интензивно играеща на сцената, актриса “.

В памет и респект към Стоянка Мутафова в залата на огромна сцена на Сатиричния спектакъл ще бъде кръстен стол на нейно име, както към този момент има и на други създатели и вдъхновители на театъра.

С положителни думи за любимката на генерации българи си спомниха нейните сътрудници. За големия ѝ гений и принос към българската сцена приказваха шефът на Сатиричния спектакъл – Калин Сърменов и артистът Тончо Токмакчиев.

„ Тя е неповторима във всичко, което правеше. Уникална е в любовта си към хората, доста обичаше дребните дечица. Самата тя беше едно огромно дете. Аз няма да се разделя с нея – отхвърлям. Най-големият урок е смирението, което тя ми даде. И това да не се взимаш на съществено. И тя в никакъв случай не го е правила през всичките тези години. Остана един земен любящ и неповторим сътрудник “, сподели артистът Любо Нейков.

"Стояна в никакъв случай не стана досадна. Тя беше цялостна с живот. Динозавър. Всички сме големи късметлии “, съобщи и артистът Владо Пенев.

"Много ми е мъчително. Цяла България я обича. За там ред няма. Светла ѝ памет ", сподели и Астор.

Актрисата Татяна Лолова, с която Стоянка Мутафова си партнираше дълги години на сцената, също отдаде респект на своята другарка. Лолова написа и своите слова в специфична книга: “Стояно, нали даде обещание да си безконечна? Ти си вселената в театъра!”

"В такива моменти не би трябвало да забравяме, че тя се усмихваше постоянно. Ходих при нея в болничното заведение и скочи от леглото, както беше окичена с жиците. Тя живя 97 години и изпълни една цяла ера в изкуството. Тъжното е, че са малко хората като нея. Светла ѝ памет ", сподели Вежди Рашидов, ръководител на парламентарната комисия по просвета и някогашен министър на културата.

Освен белия букет на Лили Иванова, такива бяха поднесени и от президента Румен Радев, министър председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и от Министерство на културата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР